Happamat röyhtäisyt voivat viedä hampaat suusta

Moni suomalainen kärsii sitkeästä närästyksestä ja happovaivoista. Harva tulee ajatelleeksi, että ne ovat vaaraksi hampaille.

Kuva: YLE

Hammaseroosion hoitaminen on erittäin hankalaa. Pitkälle päässyt eroosio voi pahimmillaan viedä hampaat suusta.

Eroosiossa hammaskudos alkaa liueta suuhun tuleviin happoihin. Hammaskudoksen liukeneminen alkaa eroosiossa suoraan kiilteen pinnalta eikä pinnan alta kuten karieksessa.

Eroosion syyt ovat joko sisäiset tai ulkoiset, kertoo hammaslääkäri Olli Lehto.

– Ulkoiset syyt on helppo arvata. Niihin kuuluu esimerkiksi kaikki, mitä pistämme suuhumme. Tämän päivän ilmiö on se, että monet nuoret juovat huomattavia määriä virvoitus- ja energiajuomia, jotka ovat erittäin hapokkaita. Joidenkin kolajuomien pH-arvo saattaa olla hyvin lähellä vatsahappojen arvoja. Myös hengitysilma saattaa aiheuttaa eroosiota.

Lehdon mukaan eroosiota aiheuttavat sisäiset syyt ovat mutkikkaampia todentaa.

Joidenkin kolajuomien pH-arvo saattaa olla hyvin lähellä vatsahappojen arvoja.

Olli Lehto

– Niiden yhteinen tekijä on se, että vatsahapot nousevat syystä tai toisesta suuhun ja aiheuttavat hammasvaurioita.

Helsingin yliopiston hammaslääketieteen professorin Jukka Meurmanin mukaan eroosiotapauksista noin 20-40 prosenttia johtuu mahahappojen nousemisesta suuhun. Yleisin eroosion syy löytyy kuitenkin virvoitusjuomista.

– Virvoitusjuomien lipittämiseen on helpompi puuttua kuin mahaperäisiin ongelmiin.

Meurman huomauttaa, että mahahapot ja virvoitusjuomat voivat vaikuttaa hampaiden kuntoon katastrofaalisella tavalla syövyttäen.  Hampaat kestävät pH-arvoa 5,5 kun mahanesteen arvo on jopa 1.

Happo-oireet pitää hoitaa

Moni kärsii esimerkiksi happamista röyhtäyksistä, närästyksestä ja siitä, että vatsahappo saattaa öisin nousta suuhun. Jukka Meurmanin arvion mukaan vatsahapon noususta kärsii ehkä joka viides suomalainen jossakin vaiheessa elämäänsä. Oireisiin on syytä suhtautua vakavasti, jos ne toistuvat usein.

– Monesti oireet johtuvat kiireisen elämän tuomasta stressistä. Joillakin taas happamat ruuat ärsyttävät vatsaa. Runsas kahvinjuonti on myös hyvin yleinen syy vatsaärsytykselle.

Hammaslääkäri Lehto huomauttaa, että ensiapua närästykseen saa apteekista ilman reseptiäkin, mutta silti pitäisi perehtyä oireiden aiheuttajaan.

– Närästys saattaa johtua lukuisista eri syistä. Tällöin on syytä käydä lääkärissä, jotta syy tunnistetaan ja löydetään oikeat hoitokeinot.

Vatsahappojen nousu ruokatorveen aiheuttaa pitkittyessään myös monia muita ongelmia kuin hammaseroosiota.

Lääkkeiden lisäksi happovaivoihin voi auttaa yksilöllisesti soviteltu ruokavalio, esimerkiksi vatsaa ärsyttävien ruokien ja liian kahvin välttäminen.

– Yksi neuvo on nostaa sängyn pääpuolta muutamia senttejä ylöspäin. Vatsahapot tulevat suuhun usein yöaikaan.

Hammaslääkäri tunnistaa eroosion helposti

Omien hampaiden kunnon seuraaminen ei välttämättä ole helppoa, sillä muutokset tapahtuvat hitaasti eikä harjaantumaton silmä tunnista niitä.

Kokenut hammaslääkäri sen sijaan näkee eroosion. Hammaslääkäriliiton mukaan tyypillisiä tunnusmerkkejä ovat muun muassa himmeä kiille, hampaiden lyheneminen ja pyöristyminen, hammasluun paljastuminen ja etuhampaiden kärkien rispaantuminen.

Yksi neuvo on nostaa sängyn pääpuolta muutamia senttejä ylöspäin. Vatsahapot tulevat suuhun usein yöaikaan.

Jukka Meurman

Eroosiohampaat ovat kipuherkkiä. Hampaita vihloo sekä kosketus että hapan tai kylmä ruoka.

Mikäli eroosio on päässyt pureutumaan hampaisiin, hoito on hankalaa. Paras hoito on alkavan eroosion huomaaminen ajoissa, syyn löytäminen ja poistaminen, hammaslääkäriliitto muistuttaa.

Eroosion aiheuttamia vaurioita voidaan kuitenkin korjata paikkausaineilla ja kruunuproteeseilla.

Kuiva suu lisää eroosion riskiä

Normaali syljeneritys on tärkeää hampaiden kunnon kannalta. Jos sylkeä erittyy vähän, on olemassa eroosion riski.

Hammaslääkäri Olli Lehto muistuttaa, että sylki kuuluu suuhun ja suojaa hampaita.

Suun kuivuminen voi johtua useista eri syistä – se saattaa olla myös korkean iän mukanaan tuoma vaiva. Tietyt lääkkeet voivat myös aiheuttaa suun kuivumista.

– Suuta voi yrittää kostuttaa veden avulla tai ostaa suusuihkeita tai imeskelytabletteja. Jokaisen täytyy kokeilla, jotta löytää itselleen sopivan keinon, Lehto sanoo.