1. yle.fi
  2. Uutiset

Päiväkotilasten kellokorttien käyttö näkyy säästöinä: "En olisi koskaan uskonut"

Liperin kunta aloitti maassa ensimmäisten joukossa tuntiperusteisen laskutuksen päivähoidossa. Kunnalle uusi laskutustapa näyttää tuovan merkittäviä säästöjä.

Kotimaan uutiset
Päiväkodin sähköisiä kirjautumislätkiä
Anu Rummukainen

Tuntiperusteinen maksujärjestelmä päivähoidossa on tuonut huomattavia säästöjä Liperissä. Kunta aloitti toissa vuonna tuntiperusteisen laskutuksen perhepäivähoidossa ja vuorohoidossa. Viime vuonna uusi laskutustapa otettiin käyttöön kaikissa päiväkodeissa.

Hoitolasten määrä on kasvanut esimerkiksi alkuvuonna kolmellakymmenellä viime vuodesta, mutta menot ovat jopa 65 000 euroa pienemmät. Uuden laskutuksen myötä lasten hoitoajat ovat lyhentyneet ja hoidontarve vähentynyt, joten kunnan ei ole tarvinnut palkata sijaisia entiseen tapaan.

Vuoropäiväkodista on vapautunut peräti parikymmentä hoitopaikkaa. Kunta on voinut myös luopua kolmesta perhepäivähoidon varahoitoyksiköstä. Perhepäivähoidossa olevien lasten vanhemmista suurin osa on järjestänyt itse lasten kesähoidon. Varahoitoa on järjestetty ainoastaaan noin kymmenelle lapselle.

Hoitomaksut ovat voineet jopa puolittua eli uudistus tuntuu myös vanhempien kukkarossa. Päiväkodeista kerrotaan, että iltapäivät ovat rauhoittuneet.

Sirkka Korhonen

– Vanhemmat ovat alkaneet sovittaa paremmin aikaansa ja lapset ovat olleet lyhyemmän aikaa hoidossa. Hoitomaksut ovat voineet jopa puolittua eli uudistus tuntuu myös vanhempien kukkarossa. Päiväkodeista kerrotaan, että iltapäivät ovat rauhoittuneet, kun lapsia haetaan jo kello 14 lähtien. Henkilöstön työajat ja lasten hoitoajat kohtaavat paremmin. En olisi koskaan uskonut, että vaikutukset ovat näin suuret, varhaiskasvatuksen johtaja Sirkka Korhonen kertoo.

Liperissä päivähoitoa tarvitsee noin 800 lasta. Kunnassa on kuusi päiväkotia ja kolme esiopetusyksikköä. Perhepäivähoitajia on noin 30.

Päivähoitolain uudistus on käynnissä. Laki korvaa yli 40 vuotta voimassa olleen päivähoitolain. Lakia valmistelevan työryhmän esityksessä on mukana vaihtoehtoja hoitoaikaan suhteutettujen maksujen toteuttamisesta.

Lue seuraavaksi