Hankintalain uudistus pistää miettimään myös laatua – nyt voiton vie usein halvin tarjous

Hankintalain uudistus pyrkii lisäämään laadun merkitystä kilpailuttamisessa. Nykyisen lain aikana on kovin usein valittu vain halvin tarjous miettimättä liiemmin laatua. Erityisen kohtalokasta tämä on suunnittelutyössä.

Kotimaa
Rantaväylän tunnelin rakennustyömaa Naistenlahdella
Antti Eintola / Yle

Nykyinenkään laki ei kiellä järkevää toimintaa. Hyviä kokemuksia on saatu allianssimallista, jota on käytetty muun muassa Lielahti–Kokemäki-rautatieremontissa. Mallissa tilaajan, suunnittelijan ja toteuttajien edustajat työskentelevät yhdessä koko urakan ajan.

Toinen esimerkki on Tampereen rantatunneli. Itse hankkeesta on tunnetusti monia näkemyksiä. Suunnittelu- ja konsulttiyritysten järjestön toimitusjohtaja Matti Mannonen kuitenkin näkee, että nimenomaan allianssimalli on vaikuttanut hyvin myönteisesti käytännön työn sujumiseen ja kustannuksiin.

– Kaikki osapuolet istuvat samassa huoneessa, samalla puolella pöytää ja miettivät yhdessä parhaat ratkaisut, joilla saadaan kustannusarviota alaspäin ja joilla työ kyetään toteuttamaan.

Suunnittelijat tietenkin tekevät mielellään parempaa työtä paremmalla hinnalla, mutta äkkiä sutaiseminen tuskin on muidenkaan etu, Matti Mannonen huomauttaa.

– Jos suunnitteluyritys tietää, että halvimmalla hinnalla saa työn, niin tarjotaan mahdollisimman vähän työtä. Tämä tarkoittaa minimisuoritusta ja mahdollisimman edullista työtä, eli kokemattomia suunnittelijoita.

Laatu saa kannatusta

Varmaan painotetaan entistä enemmän laatua. Se on ilman muuta hyvä suunta.

Taru Hurme

Kilpailuttaminen on vaatinut oman opettelunsa valtion, kuntien ja seurakuntien päättäjiltä. Nyt on taas uutta tulossa. Laatua kannatetaan kuitenkin myös kunnissa, vahvistaa Tampereen kaupungin suunnittelujohtaja Taru Hurme.

– Varmaan painotetaan entistä enemmän laatua. Se on ilman muuta hyvä suunta. Meidän töissämme kaavoituksen ja maankäytön suunnittelussa jokaisella tehtävällä on omat lähtökohtansa. Silloin laatu on todella tärkeä asia.

Suurimmissa kunnissa osaamista varmaan löytyykin. Uuden lain tarkoitus on kuitenkin myös yksinkertaistaa hankintamenettelyä ja toisaalta lisätä kilpailuttajan valinnanvaraa. Myös pienten yritysten toivotaan pääsevän nykyistä helpommin tarjoamaan palveluita ja tavaroita.