Thaimaan ex-pääministeri syyllistyi myös virkavelvollisuuden laiminlyömiseen

Eilen pääministerin tehtävistä erotettua Yingluck Shinawatraa vastaan nostetaan syytteet parlamentin ylähuoneessa. Yingluckia voi odottaa viiden vuoden toimintakielto politiikassa.

Ulkomaat
Yingluck Shinawatra tervehtii kannattajiaan kadulla Bangkokissa.
Yingluck Shinawatra tapasi kannattajiaan Bangkokissa keskiviikkona.Rungroj Yongrit / EPA

Thaimaan korruptionvastainen komitea on todennut entisen pääministerin Yingluck Shinawatran syyllistyneen virkavelvollisuuden laiminlyömiseen, kun hän ei reagoinut varoituksiin, joiden mukaan riisitilojen tukipolitiikka ruokkii korruptiota ja aiheuttaa Thaimaalle taloudellisia menetyksiä.

Korrutionvastaisen komitean mukaan todisteet Yingluckin syyttämistä varten ovat riittävät. Komitean päätös oli yksimielinen.

Päätös tarkoittaa sitä, että Yingluckia vastaan nostetaan syytteet parlamentin ylähuoneessa. Jos hänet todetaan syylliseksi, häntä voidaan kieltää toimimasta politiikasta viiden vuoden ajan.

Thaimaan perustuslakituomioistuin erotti eilen Yingluckin pääministerin tehtävistä. Oikeus katsoi, että Yingluck rikkoi perustuslakia, kun hän siirsi hallitusta arvostelleen turvallisuuspäällikön syrjään tehtävistään vuonna 2011. Siirron katsotaan hyödyttäneen Yingluckin sukulaista tämän omalla urallaan.

Lähteet: Reuters, AP, AFP