Kyläläisten yhteistyö pelasti kunnan hylkäämän kyläkoulun

Sotkamon Tipasojan kyläkoulu on saanut uuden elämän. Neljä vuotta sitten lakkautettuun ja putkirikon kokeneeseen kouluun tulee palvelukeskus.

Kuva: Hanne Kinnunen / Yle

Sotkamon Tipasojan kyläkoulu kävi jo henkitoreissaan koulutoiminnan lakkaamisen ja putkirikon kokeneena, mutta se saikin vielä uuden mahdollisuuden.

Vanha koulu muuntuu palvelukeskukseksi, jota kyläyhdistys pyörittää yhdessä paikallisen osuuskunta Hopeahiiden kanssa. Koulutiloihin kunnostetaan vuokra- ja majoitustiloja. Osuuskunta myy myös erilaisia kylätalkkari- ja kotipalveluja.

Yhteistyö on nostanut kylähenkeä, kertoo kyläyhdistyksen puheenjohtaja Mari Malinen-Huotari.

– Kun koulu lakkautettiin ja koulu jäätyi seuraavana jouluna, niin se veti maton pois jalkojen alta moneltakin. Tämä kylä pysähtyi. Nyt näyttäisi siltä, ja haaveissa ja toiveissa on, että tästä lähtisi uusi aalto, että saamme ihmiset innostumaan. Kylälle on muuttanut uusia, nuoria perheitä. Toivon, että saamme heille toimintaa, lapsille toimintaa, nuorille toimintaa, Malinen-Huotari kuvailee kyläyhdistyksen toiveita.

Kuva: Hanne Kinnunen / Yle

Entinen liikuntasali on muuntunut kylätalo Tipsakaksi, jossa on jo ryhdytty viettämään kyläläisten kesken yhteisiä tapahtumia, esimerkiksi äitienpäiväjuhlia, jumppatunteja ja koulutuksia. Nyt otetaan haltuun varsinaista koulurakennusta.

– Tässä koulukiinteistössä riittää vielä töitä, mutta eiköhän se tästä pikku hiljaa tämänkin remontti valmistu, tuumaa Osuuskunta Hopeahiiden hallituksen puheenjohtaja Jouko Sormunen.

Tipasojalaisten osuuskunta Hopeahiidessä on seitsemän jäsentä, jotka kukin tarjoavat osuuskunnan kautta palveluja.

– Siellä on laidasta laitaan, siivousta, remonttitöitä, kirvesmiestöitä. Syksyllä voi tarjontaan tulla myös lomituspalveluja – katsotaan, miten kunnan kanssa neuvottelut etenevät siltä osin, Sormunen kertoo.

Koulukiinteistössä on kolme luokkahuonetta, joita on kaavailtu erilaiseen käyttöön.

– Käytävätilat on vuokrattuna Kainuun Nuotalle.Kainuun Nuotta (siirryt toiseen palveluun)pyörittää Tipasojan kyläyhdistyksen kanssa yty-hommia (ympäristönhoitotöitä). Tästä luokasta tulee ruokasali. Tässä on kolmio, kaksio ja yksiö, ne tulee matkailukäyttöön eli tällainen bed and breakfast –tyyppinen majoitus. Tässä voitaisiin myös lähialueilla tuottaa kaikki se ruoka tähän eli ateriapalvelut olisi lähiruokaa, Jouko Sormunen haaveilee.

Tipasojalaiset kyläaktiivit Mari Malinen-Huotari ja Jouko Sormunen. Kuva: Hanne Kinnunen / Yle

Kylät ammattimaistuvat palvelujen tuottajina

Jouko Sormunen korostaa, että Tipasojan palvelukeskuksen palvelut ovat yritystoimintaa. Siksi mukana on myös osuuskunta.

– Tähän tarvitaan osuuskunta, koska tässä tulee yritystoimintaa. Kyläyhdistys ei voi tehdä yritystoimintaan sillä lailla kuin osuuskunta. Nämä tukevat toisiaan. Yhtenä ajatuksena on myös se, että rahaa tulisi kylälle ulkopuolelta. Jos vaihdamme oravannahkoja keskenämme, niin kukaan ei siitä hyödy. Jos saamme rahaa kylän ulkopuolelta, niin sitten se rupeaa hyödyttämään tätä yhteisöä.

Tipasojan kuvio ei ole Kainuussa ainutlaatuinen. Samanlaisia kylien aktivoitumisia ja osuukuntatoiminnan viriämistä on nähty Hyrynsalmen Moisiovaaralla ja Suomussalmen Ruhtinansalmella.

– Se on hyvä idea, että yhdistys ja osuuskunta toimivat yhdessä ja tukevat toinen toistaan. Isoihin juttuihin ei yhdistyksen talkoovoima riitä. Jos saamme muutakin tukea kylälle, niin se on hyvä. Työttömyyttä on ja välimatkat ovat pitkiä, Malinen-Huotari kuvailee.

Tipasojalaisten suunnitelmien toteutumista on tukenut Kainuun Nuotan Palke-hanke

– Siellä on tullut tukea suunnitteluun ja eteenpäin viemiseen. Ideat ovat kummunneet meistä itsestämme. Olemme miettineet, mitä taitoja meiltä löytyy. Tarvitsemme työtä ja toiset tarvitsevat palveluja, mietimme, mitä omalta kylältä voitaisiin tarjota omille ihmisille ja muillekin, toteaa kyläyhdistyksen puheenjohtaja Mari Malinen-Huotari.