Väestöliitto uskoo turvallisiin lapsettomuushoitoihin: Ulkomailla otetaan suurempia riskejä kuin Suomessa

Hieman yli viidennes koeputkihedelmöityksistä päätyy synnytykseen. Uusien alkiovalintamenetelmien ansiosta tilanne paranee entisestään, uskoo Väestöliiton toimitusjohtaja Anne-Maria Suikkari.

Kotimaa
Vastasyntyneen käsi pitää kiinni sormesta
Yle

Suomalaiset lapsettomuushoidot ovat kansainvälisesti hyvällä tasolla, todetaan Väestöliitosta. Menetelmät ovat entistä tehokkaampia, sillä vaikka kerralla siirrettävien alkioiden määrä on vähentynyt, hoitotulokset eivät ole huonontuneet.

Alkionvalintamenetelmien kehittyessä myös raskaaksi tulemisen uskotaan vauhdittuvan entisestään. Tällä hetkellä hieman yli viidennes koeputkihedelmöityksistä johtaa synnytykseen. Prosentit ovat pysyneet jo useita vuosia paikallaan.

– Osasyy voi olla se, että hoitoihin hakeutuu yhä vanhempia ihmisiä, toteaa Väestöliiton toimitusjohtaja Anne-Maria Suikkari.

Joka vuosi noin 3 000 pariskuntaa etsii lääketieteestä ratkaisua lapsettomuuteen. Jotkut suuntaavat jopa ulkomaille tehokkaampien hoitojen toivossa.

Suikkarin mukaan Suomen lapsettomuushoitojen lukuja ei kuitenkaan kannata sellaisenaan verrata esimerkiksi Yhdysvaltoihin. Siellä saatetaan istuttaa useita alkioita kerralla ja käyttää runsaasti lääkkeitä, Suikkari sanoo.

Suomi mainitaan usein esimerkkimaana, joka on vienyt turvallisia hoitoja eteenpäin.

Anne-Maria Suikkari

– Suomessa hoitoja tehdään melko erilaisilla periaatteilla. Yhdysvalloissa kerralla onnistuminen optimoidaan ottamalla suurempia riskejä. Euroopassa ja Suomessa pyritään minimoimaan riskit ja silti tekemään hoidot tehokkaasti. Hinnoittelu on yksi syy, miksi voimme helpommin toistaa hoitoja.

– Suomi mainitaan usein esimerkkimaana, joka on vienyt turvallisia hoitoja eteenpäin, Suikkari lisää.

Alkioiden valintamenetelmät kehittyvät

Uusia hoitomuotoja otetaan käyttöön myös yksityisillä klinikoilla. Esimerkiksi yksityinen Dextra Lapsettomuusklinikka ilmoitti vuoden alussa ottavansa käyttöön PGS-seulonnan.

– Aiemmin alkiosta on pystytty tutkimaan vain yksittäistä kromosomivirhettä. Uudenlaisessa seulonnassa alkion muutamasta solusta tutkitaan kromosomit. Siten voimme siirtää vain terveiksi todetut alkiot, joilla on normaalit kromosomit. Poikkeavia alkioita ei siirretä, kertoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Sanna Uotila Dextra Lapsettomuusklinikalta.

– Näin vältetään turhat siirrot jaiso pettymys, kun hoito ei onnistukaan.

Poikkeavia alkioita ei lähdetä edes siirtämään.

Sanna Uotila

Väestöliitto on ollut eturintamassa muun muassa alkiodiagnostiikan käyttöönotossa Suomessa. PGS-seulontaa ei ole kuitenkaan toistaiseksi otettu klinikoilla käyttöön.

– Menetelmä on joillekin harvoille sopiva, mutta hyvin kallis vielä nykyään. On huokeampiakin tapoja päästä samaan lopputulokseen, arvioi Väestöliiton Anne-Maria Suikkari.

Hän kuitenkin uskoo, että erilaisten uusien alkionvalintamenetelmien myötä raskaaksi tuleminen saadaan onnistumaan entistä nopeammin.

– Tämä varmasti paranee vielä jatkossa.

Lapsettomien lauantaita vietetään 10.5.