Satakunnan vaalipiiri vaarassa

Eduskunnalle esitetään perustuslain muuttamista niin, että vaalipiirejä voisi jatkossa olla 9–12. Tämä uhkaa Satakunnan vaalipiirin tulevaisuutta.

vaalipiirit
Virkailija leimaa äänestyslipuketta äänestyspaikalla.
Yle

Hallitus esittää perustuslain muutosta, joka uhkaa Satakunnan vaalipiirin tulevaisuutta.

Nykyisen perustuslain mukaan vaalipiirejä voi olla Manner-Suomessa 12–18. Tällä hetkellä vaalipiirejä on 12.

Uuden esityksen mukaan vaalipiirejä voisi olla 9–12. Käytännössä tämä sallisi esimerkiksi Satakunnan vaalipiirin liittämisen vaikkapa Pirkanmaan tai Varsinais-Suomen vaalipiiriin.

Satakunta pelkää vaikutusvallan katoamista

Satakunnan vaalipiirin kohtalosta on keskusteltu jo aiemmin. Edellisessä vaalipiirien vähentämisessä Satakunta kuitenkin säilyi. Vaalipiirien yhdistämisiä on perusteltu sillä, että nykyisin pienimmissä vaalipiireissä äänikynnys nousee korkeaksi.

Perustuslain muuttaminen on hyväksyttävä kahdessa perättäisessä eduskunnassa. Laki voisi siis tulla voimaan vasta ensi eduskuntavaalien jälkeen, jos tuolloisessa eduskunnassa löytyy muutoksen taakse kahden kolmasosan enemmistö. Uudistus voisi siis olla voimassa vuoden 2019 eduskuntavaaleissa.

Satakunnan maakuntahallitus on vaatinut oman vaalipiirin säilyttämistä. Maakuntajohtaja Pertti Rajala on korostanut, että uudistus heikentäisi satakuntalaisten vaikutusvaltaa maan asioista päätettäessä.