1. yle.fi
  2. Uutiset

Samuli Putro ja Jussi-kuoro yhteiskeikalle Provinssirockissa

Samuli Putro nousee Provinssirockin lavalle yhdessä Laitakaupungin orkesterin, oman sähköyhtyeensä ja perinteikkään mieskuoro Jussien kanssa. Esitys tulee olemaan ainutlaatuinen, sillä se esitetään vain Provinssirockissa. Yhteisesiintyminen on molemmille ensimmäinen laatuaan.

musiikki
Mieskuoro Jussien kuoroisäntä Eero Järvinen ja muusikko Samuli Putro odottavat innolla yhteiskeikkaa Provinssirockissa kesällä 2014.
Mieskuoro Jussien kuoroisäntä Eero Järvinen ja muusikko Samuli Putro odottavat innolla yhteiskeikkaa Provinssirockissa kesällä 2014.Tiia Koivuaho / YLE

Samuli Putro ja eteläpohjalainen mieskuoro Jussit esiintyvät yhdessä Provinssirockissa. Jusseille esiintyminen Provinssirockissa on ensimmäinen, vaikka rajojen rikkominen onkin kuorolle tuttua.

– Tuossa vuosituhannen vaihteessa meillä oli produktio Rehupiiklesin kanssa. Sitä ei voi tietenkään Samuliin verrata, mutta tanssimme makareenaa Kulttuuritalolla. Meitä oli noin 60 henkeä, kansallispuvut päällä. Meininki oli hieno, muistelee Jussi-kuoron kuoroisäntä Eero Järvinen.

Järvisen mukaan provinssiyleisö ei Jusseja juuri jännitä. Suurelle yleisölle Jussit on esiintynyt ennenkin.

– Olemme esiintyneet Shanghaissa vuoden 2010 Maailmannäyttelyssä ja siellä oli noin 10 000 ihmistä. Eiköhän me tämäkin handlata rohkeasti, Eero Järvinen toteaa.

Villi ajatus toteutui

Ajatus Samuli Putron ja pohjalaisen, perinteisen mieskuoron yhdistämisestä syntyi viime syksynä. Laitakaupungin orkesterin Antti Paalasen heittoon ei Samuli Putron mukaan meinattu aluksi uskaltaa tarttua. Pelättiin, että Jusseja ei tälläinen keikka kiinnosta.

– Oli sellaista pientä pelkoa, että uskaltaako kuoroa lähestyä. Oli yllätys että Jussien vastaanotto oli niin nopea ja positiivinen, Samuli Putro iloitsee.

– Se kannattaa muistaa elämässä, että voi viettää viikkotolkulla tai koko elämänsä haaveilemalla tai pelkäämällä jotain asiaa, mutta yleensä se selviää, kun kysyy, Putro toteaa keikkaharjoitusten nyt alettua.

"Tämä olisi se taulu"

Samuli Putro on suomalainen muusiikko ja lauluntekijä, joka tunnetaan esimerkiksi kappaleistaan Kuka tahansa kelpaa ja Anna nyt. Putrolle yhteiskeikka mieskuoron kanssa on ensimmäinen ja vielä ainutlaatuisemmaksi sen tekee rockjuhlaympäristö.

– Jussit on jonkinsortin pohjalaisuuden ilmentymä, niin kuin on Provinssikin. Jännä juttu, että tälläistä yhteenliittymää ei ole ollut. Jo pelkästään senkin takia tämä tuntuu tekemisen arvoiselta. Ja kun siihen tulee taiteentekemisen anti päälle, uskon, että tästä voi tulla aikasen komea esitys, Samuli Putro arvelee.

– Jos Jussit ei oo rock, niin sitten ei oo mikään, Putro kehaisee.

Samuli Putron mukaan yhteiskeikka tehdään vain ja ainoastaan Provinssirockiin, yhtä päivää varten.

– Jos konsertit olisi tauluja ja niitä olisi kotona varastossa 60 kappaletta, joista pitäisi valita yksi laitettavaksi kotinsa seinälle, veikkaan, että ottaisin tämän taulun. Sitä mä sitten katselisin aamulla ja illalla, Samuli Putro sanoo.

Lauluja, joiden takana voi seistä

Samuli Putron ja Jussi-kuoron lisäksi Provinssirockin lavalle nousevat Laitakaupungin Orkesteri ja Putron oma sähköyhtye. Ohjelmisto koostuu Samuli Putron neljän soololevyn kappaleista.

– Kokonaisdramaturgia pitää miettiä tarkkaan, koska ei ole järkeä käyttää kaikkia kortteja kerralla. Esitys pitää rakentaa siten, että siinä on kasvua ja vaihtelua – ja sokeri pohjalla, Samuli Putro linjaa.

Laulut valitaan ja koko esitys luodaan eri esiintyjien yhteistyönä. Tekstien merkitys on Putron mukaan tärkeä.

– Jussien kanssa ei kannata lähteä höpöttelemään, vaan pitää olla tietynlainen ajatus kiteytettynä, jonka takana kuoro voi jossain määrin seistä, Putro toteaa.

– Uskon, että yleisö pitää näkemästään, Eero Järvinen lisää.

Lue seuraavaksi