Veljmies palaa kotiin tiistaina

Korjattavana ollut Veljmies-patsas palaa Kuopion torille ensi viikon tiistaina. Patsas asennetaan vanhalle paikalle uuteen altaaseen. Myös Siskotyttö tuodaan takaisin omalle paikalleen tiistaina tai keskiviikkona.

Kuopio
Mies laatoittaa koroketta altaan pohjalla.
Veljmies-patsaan allasta laatoitettiin vielä torstaina.Juha Vauhkonen / Yle

Veljmies-patsas palaa Kuopion torille vanhalle paikalleen ensi viikon tiistaina. Patsas on ollut evakossa Kuopion toriremontin takia.

Patsas piti alun perin siirtää takaisin näköalapaikalleen kauppahallin Anttilan puoleiseen päätyyn jo vapuksi, mutta patsaan jalustaan luvatta kiinnitetyt terästangot on pitänyt poistaa ennen torille paluuta. Patsaseen kiinnitettiin evakkomatkan aikana luvattomasti terästankoja valaistusta varten.

Tällä hetkellä patsasta säilytetään vielä kuopiolaisen Pauli Venäläisen taidevalimolla.

– Sieltä se matkustaa tiistaina kuorma-auton lavalla torille. Patsas nostetaan nosturilla jalustan päälle ja ankkuroidaan oikeaan asemaan, siihen missä se on ennenkin ollut, kertoo rakennuttaja Petri Pucilowski Kuopion kaupungin rakentamisen ja kunnossapidon palveluista.

Veljmies katsoo yhä Kallavedelle päin

Patsaan asentaminen voi viedä aikaa, koska se on saatava altaaseen täsmälleen samaan asentoon kuin ennen. Veljmies seisoo jatkossakin katse Kallaveden suuntaan.

– Katseen suunta on tärkeä. Siihen on varattu sen verran ihmisiä mukaan, että saadaan kerralla kasvot osoittamaan oikeaan suuntaan, Pucilowski kertoo.

Torstaina Veljmies-patsaan uuden altaan pohjaa vielä laatoitettiin ja vesiputket laitettiin kuntoon. Allas on entistä allasta hieman pienempi ja hieman eri paikassa.

– Vähän siirrettiin altaan paikkaa. Altaassa on samanlaisia suutinputkia vesisuihkuja varten kuin ennenkin. Sähköähän tähän ei tarvitsekaan laittaa, kun kohdevalaistuksista luovuttiin.

Allasjalustaan asennetaan kierretapit, joiden päälle patsas ruuvataan kiinni tiistaina. Pucilowski uskoo asentamisen sujuvan hyvin ja patsaan palaavan tällä kertaa torille asti.

– Eiköhän kaikki mene hyvin, kun tämä on niin hyvin ennaltavalmisteltu.

Myös Siskotyttö-patsas tuodaan sulostuttamaan kauppahallin Carlsonin puoleista päätyä joko ensi tiistaina tai keskiviikkona.