1. yle.fi
  2. Uutiset

"Tappajahain jälkeen pelotti mennä veteen"

Haastattelu ikärajojen noudattamisesta omassa nuoruudessa sai kajaanilaiset paljastamaan muistojaan.

elokuvat
Ikärajamerkintöjä elokuvien dvd-kansissa.
Katja Oittinen / Yle

Kauppakadulla tavattu nainen paljastaa katsoneensa Stephen Kingin kirjaan perustuvan elokuvan Vihreä maili (siirryt toiseen palveluun) liian nuorena.

– En muista tarkkaan, minkä ikäisenä katsoin sen, mutta se on jäänyt mieleen, hän sanoo kuolemaantuomittujen viimeisistä hetkistä kertovasta elokuvasta.

– Omien lasten kohdalla pyrin noudattamaan ikärajoja, ja ne ovat hyvä olla olemassa sekä elokuvissa että peleissä. K-18 esimerkiksi peleissä saa ollakin ikäraja.

Vanhempi rouva vieressä ei muista omilta ajoiltaan elokuvien ikärajoja, mutta nyökkää mummona pitävänsä kiinni vanhempien säännöistä lapsilleen.

Tappajahai-elokuvan dvd-kansi.
Yle Kainuun TET-harjoittelija Lucas Holm teki gallupin elokuvien ikärajojen noudattamisesta

– Maailma oli silloin niin erilainen, eikä elokuvia ollut paljoa. En joutunut kavereidenkaan luona tilanteeseen, jossa olisi ollut ikäseltäni kielletty elokuva katsottavana, kertoo kauppareissulla oleva nainen.

Lastenvaunuja työntävä mies myöntää katsoneensa nuorempana sitä mitä halusi.

Se on vanhempien vastuulla, mitä antaa jälkikasvun katsoa, ja ikärajoja pitäisi noudattaa.

Lastenrattaita työntävä mies

– Vaikea sanoa onko se vaikuttanut minuun mitenkään. Mutta Tappajahai (siirryt toiseen palveluun) on jäänyt mieleen, sen jälkeen pelotti mennä veteen, mies naurahtaa.

– Se on vanhempien vastuulla, mitä antaa jälkikasvun katsoa, ja ikärajoja pitäisi noudattaa. Nyt kun on oma lapsi, niin asiaa ajattelee enemmän.

Kioskin tuoleja kojun eteen järjestelevä nuori nainen tuumaa, että ikärajat voisivat olla löysempiäkin.

– Jotkin elokuvat voisivat olla sallittuja nuoremmillekin kuin mitä nyt on. Mutta on hyvä, ettei ihan pienenä pääse katsomaan esimerkiksi kauhuelokuvia, joita itse tykkään katsoa. Niitä katsoin nuorempanakin, vaikkei ikä riittänyt.

– En minä ole aina ikärajoja noudattanut, mutta elokuvateatteriinhan ei pääse katsomaan elokuvia, joissa ikäraja tulee vastaan, hän kertoo.

Toimittaja on Lucas Holm, Yle Kainuussa päivän verran työelämään tutustumassa ollut seiskaluokkalainen.

Lue seuraavaksi