Monikkoäiti ottaa kaksospojat mukaan Säätytalon juhlaan

Yhtä äitienpäivän juhlavimmista tilaisuuksista vietetään Säätytalolla kun Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I luokan mitalit jaetaan ansioituneille äideille. Yksi palkittavista on Mari Kaihovaara, josta tuli suurperheen äiti ja kolmosperheiden tukiyhdistyksen perustaja hedelmöityshoitojen kautta.

Kotimaa
Mari Kaihovaara saa Valkoisen Ruusun Ritarikunnan ansiomerkin äitienpäivänä.
Yle

Lohjan Pusulassa asuva Mari Kaihovaara oli 80-luvun lopulla tuore rouva, mutta toivottua lasta ei kuulunut.

- Tarkoitus oli heti häiden jälkeen saada lapsi maailmaan, mutta kun sitä ei tapahtunut niin lähdettiin hakemaan syitä siihen. Kun syyt selvisivät niin onneksi saimme myös apua ja meille syntyi kolmoset Hanna, Jaakko ja Emilia vuonna 1990.

Kolmessa käärössä riitti ihmeteltävää oman perheensä ainoana lapsena kasvaneelle Kaihovaaralle.

- Olin 24-vuotias eikä meidän suvussakaan ollut kovin paljon lapsia. Oli vain pakko miettiä, että miten homma hoidetaan. Järjestelmällisesti ajatellen, ennakoiden ja organisoiden sitä kuitenkin selvisi.

Vertaistuen puute tuotti oman yhdistyksen kolmosperheille

Suomessa syntyy kolmossisarusparvia tällä hetkellä noin kerran kuukaudessa. Vuosittain syntyvien kymmenien tuhansien lasten joukossa monikkoperheet ovat harvinaisuus, joten Kaihovaara kaipasi vertaistukea.

- Lähdimme hakemaan tietoa ja muita kolmosperheitä silloin televisiossa pyörineen Hakupalat-ohjelman avulla ja saimme kymmeniä yhteydenottoja. Sitä kautta perustettiin Suomen kolmosperheet -yhdistys, Kaihovaara muistelee.

Edelleen yhdistyksen puheenjohtajana toimiva lohjalaisnainen pitää Valkoisen Ruusun Ritarikunnan mitalia arvokkaana kiitoksena sekä omien että muiden lasten ja perheiden hyväksi tehdystä työstä.

- Kun sain tiedon tästä, niin ajattelin että vau! Olen toki tiennyt, että tällaisia jaetaan ja ajatellut, että se on ihan mieletön saavutus.

Monikkoäiti menee ansiomerkkikahveille kaksospoikien kanssa

Kaihovaaran monikkoperhe sai vielä täydennystä, kun perheeseen syntyi kaksi poikaa lisää.

- Ajatus oli, että saataisiin se neljäs lapsi, mutta luonto päätti toisin ja syntyi vielä kaksoset. Olihan se tietenkin jännää kun taas tuli enemmän kuin yksi, mutta sen ensimmäisen kolmen jälkeen kaksi lasta ei tuntunut yhtään niin "pahalle", Kaihovaara nauraa.

Mari Kaihovaara ottaakin sunnuntain juhlaan mukaan juuri kaksospoikansa Laurin ja Matiaksen. Kaihovaaran lisäksi tilaisuudessa palkitaan 34 muuta äitiä.