Uutisten teko on raskasta mutta palkitsevaa

Ylen Uutisluokka-hanke on päästänyt nuoret koululaiset toimittajiksi Ylen tiloihin. Turun Normaalikoulun oppilas Alina Crismaru oppi arvostamaan toimittajien vaivannäköä uutisten tekemisessä.

Yle Uutisluokka
Alina Crismaru
Joona Haarala / Yle

Olin mukana Ylen uutisluokka-hankkeessa, jonka ideana oli yrittää saada nuoret mukaan uutisten tekemiseen. Kahdeksannen luokan aikana uutisluokassa tein mm. nettijuttuja, haastatteluja ja mielipidekirjoituksia. Seurasin radio- ja TV-lähetyksiä ja minua opetettiin kuvaamaan ja käyttämään äänityslaitetta.

Kävin myös Pasilassa seuraamassa Aamu-TV:tä ja kiertelin muiden uutisluokkalaisten kanssa studiota.

Toimittajan työ onkin vaativaa

Uutisluokassa mukana oleminen on ollut silmiä avaava ja opettavainen kokemus. Ajattelin ennen että toimittajana oleminen on pelkkää tiedon etsintää ja kirjoittamista, mutta todellisuudessa se on kiireistä ja täytyy osata tehdä kaikkea kuten haastattelemista, editoimista, kirjoittamista ja kuvaamista. Opin siis, että toimittajan työ on vaikeampaa kuin luulin.

Katsellessani television uutislähetystä ajattelin, että on varmaan helppoa tehdä muutaman minuutin juttu, mutta todellisuudessa siihen menee paljon aikaa ja harkintaa, kun täytyy keksiä aihe, mistä tekee ja mistä löytää haastateltavat.

Lähetyksen ohjaaminenkaan ei ole vaivatonta kun täytyy osata käyttää kaikenlaisia nappuloita ja vempaimia eikä voi koskaan tietää, milloin jotain menee mönkään. Kuvituskuvienkin kuvaaminen vie aikaa, koska niitä täytyy ottaa monesta eri kulmasta ja suunnasta, vaikka lopuksi käytetäänkin vain muutama.

Uutisluokka antoi paljon

Kivointa tämän vuoden aika on ollut toisiin uutisluokkalaisiin tutustuminen. Tuntui mukavalta kun on niin paljon muitakin nuoria, jotka ovat kiinnostuneet samasta asiasta eli mediasta.

Epämukavinta oli varmaankin haastatteleminen. Katuhaastattelu vei minut pois omalta mukavuusalueelta, kun piti kysellä tuntemattomilta henkilöiltä kysymyksiä. Vielä pahemmalta tuntui, kun haastateltava kieltäytyi haastattelemiselta, mutta kyllä minä siitä sitten selvisin.

Alina Crismaru

Kirjoittaja on Ylen uutisluokkalainen ja Turun Normaalikoulun 8. luokan oppilas.