Valtio ostamassa Turun telakkatoimintaa saksalaisten kanssa

Turun telakan uudeksi isännäksi on tarjolla saksalainen laivanrakennustelakka. Turun telakalle on etsitty uutta omistajaa viime vuoden lokakuusta lähtien. Elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren mukaan päätös ostoaikeiden julkistamisesta tehtiin osittain neuvottelujen vauhdittamiseksi.

talous
Telakka Turussa.
STX:n Turun telakkalla oli helmikuussa varusteluvaiheessa Mein Schiff 3. alus.Roni Lehti / Lehtikuva

Suomen valtio ja saksalainen risteilyalustelakka harkitsevat vakavasti STX Finlandin Turun toimintojen ostoa korealaisomistajalta.

Työ- ja elinkeinoministeriö tiedotti aikeista torstaina. Valtion kumppani olisi Meyer Werft, johtava risteilyaluksiin erikoistunut telakka.

– Neuvottelut ovat kuitenkin alkuvaiheessa, joten asiaa ei voi tässä kohtaa kommentoida yksityiskohtaisemmin, elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) sanoo.

Vapaavuori kertoi myöhemmin eduskunnan kyselytunnilla, että ostoneuvotteluiden aloittamisesta sovittiin Meyer Werftin kanssa jo viime vuoden puolella.

- Johtuen korealaisen emoyhtiön ongelmista neuvottelu on ollut varsin vaivalloista ja hidasta.

Vapaavuoden mukaan on edelleen epäselvää, haluavatko korealaiset myydä Ranskan ja Suomen telakat erikseen vai yhdessä. Päätös ostoaikeiden julkistamisesta tässä vaiheessa tehtiin Vapaavuoren mukaan osittain neuvottelujen vauhdittamiseksi.

- Mitään takeita ei ole siitä, että tämä vie satamaan, mutta meillä on vahva tahtotila ja haluamme tällä tavalla viestittää myös korealaisille, että olemme tosissamme, Vapaavuori perusteli.

Kumppanina kahden telakan perheyhtiö

Perheomisteinen Meyer Werft operoi tällä haavaa kahta telakkaa Pohjois-Saksassa. Sen liikevaihto oli 1,3 miljardia euroa viime vuonna. Yhtiön Papenburgin telakka Saksassa vastaa paraikaa Quantum of the Seas -jättiristeilijän rakennustöistä.

Viime syksynä Vapaavuori painotti kärkkäästi Rauman telakkaa alasajettaessa, ettei kaupallista telakkaa voida pitää yllä veronmaksajien rahoilla. Tuolloin Vapaavuori huomautti, että jos joku taho haluaa ottaa telakkatoimintaa omiin käsiinsä, valtio voi olla mukana, mutta yksin valtion varaan toimintaa ei voi laskea.

– Sekä valtio että Meyer Werft ovat sitoutuneet käynnissä oleviin neuvotteluihin, Vapaavuori kommentoi torstaina.

– Valtio on jo pitkään viestinyt tekevänsä kaiken laillisen ja järjellisen Turun telakan toimintaedellytysten parantamiseksi. Samassa yhteydessä on todettu, että valtio ei sulje pois mahdollisuutta olla osana tähän pyrkivää rakenteellista järjestelyä.

Turun telakan on ennakoitu saavan uuden omistajan kesäkuun loppuun mennessä. Telakalle on etsitty uutta omistajaa lokakuusta lähtien.