Kuutti pötkötteli Kemijoen jäällä

Keminmaan venesatamassa on ihasteltu erikoista kevätvierasta, sillä rannan jäille on ilmestynyt kuutti emoineen. Emon ruokittavana pötköttelevä hylkeenpoikanen on luultavimmin harmaahylje eli halli.

Kotimaa
Kuutti eli harmaahylkeen poikanen Kemijoen jäällä Keminmaan venesatamassa keväällä 2014.
Kuutti pötkötteli rantajäällä Keminmaan venesatamassa, mutta emoa ei näkynyt.

Keminmaan Valmarinniemen venesatamassa on viihtynyt tällä viikolla harvinainen kevätvieras – rantajäillä on pötkötellyt kuutti emoineen. Emonsa imetettävänä oleva hylkeenpoikanen on mitä ilmeisimmin harmaahylje eli halli.

Erikoistutkija Kaarina Kauhala Riistan- ja kalantutkimuslaitokselta arvelee hylkeenpoikasen olevan varsin myöhään syntynyt, sillä havaintojen mukaan emo vielä imettää sitä.

– Halli imettää poikastaan noin kolme viikkoa. Jos imetys vielä jatkuu, on poikanen todennäköisesti syntynyt melko myöhään, Kauhala sanoo.

Hyljeperhettä ei saisi häiritä, emo hoitaa kyllä

Hänen mukaansa ei ole aivan tavatonta, että hylkeet nousevat jokiin - havaintoja on myös esimerkiksi Aurajoelta Turusta, kertoo Kauhala. Kuutin kanssa oleva emo ei kuitenkaan ole kovin tavanomainen näky.

Keminmaassa tapaus ei ole aivan ainutlaatuinen, sillä paikalliset muistelevat samanalaisen sattuneen viimeksi kolmisen vuotta sitten. Ihastelijoita rantajäillä pötköttelevä kuutti emoineen keräsi kuitenkin runsaasti.

Kauhalan mukaan hyljeperheen touhuihin ei ole syytä puuttua.

– Jos poikanen ei ole emonsa hylkäämä, ei ihmisten ole syytä mennä sitä häiritsemään. Emo hoitaa poikasen kyllä, jos se kerran kulkee sitä ruokkimassa, Kauhala muistuttaa.