1. yle.fi
  2. Uutiset

Putin osallistuu Normandian maihinnousun muistojuhlaan Ukrainan kriisistä huolimatta

Ranskan puolustusministeri Jean-Yves Drian toteaa, että kutsun peruminen olisi ollut historiallinen loukkaus.

Ulkomaat
Vladimir Putin.
Venäjän presidentti Vladimir Putin Kremlissä 8. toukokuuta.Alexei Nikolsky /AFP / Lehtikuva

Venäjän presidentti Vladimir Putin aikoo Ukrainan kriisistä huolimatta matkustaa ensi kuussa Ranskaan osallistuakseen Normandian maihinnousun muistopäivään. Asian vahvistaa Venäjän Pariisin-suurlähettiläs.

Putin ei ole tavannut länsimaiden johtajia sen jälkeen, kun Ukrainan kriisi puhkesi. 6. kesäkuuta järjestettävään Normandian maihinnousun 70-vuotisjuhlaan aikovat osallistua muun muassa Yhdysvaltain presidentti Barack Obama, Britannian kuningatar Elisabet ja Saksan liittokansleri Angela Merkel.

Ranskan presidentti François Hollande sanoo kertoneensa Putinille, että hän on Venäjän kansan edustajana tervetullut seremoniaan. Meillä voi olla kiistoja Putinin kanssa, mutta en ole unohtanut enkä koskaan unohda, että miljoonat venäläiset antoivat henkensä toisen maailmansodan aikana, Hollande sanoi France 2 -televisiokanavalle.

Puolustusministeri Jean-Yves Le Drian toteaa, että Putinin kutsun peruminen olisi ollut historiallinen loukkaus.

Merkel sanoo pitävänsä Putinin saapumista hyvänä uutisena. Merkel sanoo toivoneensa, että nykyisistä mielipide-eroista ja konflikteista huolimatta löytyisi tapa muistella toisen maailmansodan vaikeita aikoja.

Yhdysvaltain Valkoinen talo sanoo, ettei presidentti Barack Obamalla ole suunnitelmissa tavata Putinia kahden kesken muistojuhlan yhteydessä.

Liittoutuneiden joukot nousivat maihin Normandiassa Saksan miehittämässä Ranskassa kesäkuussa 1944. Se avasi länsirintaman natsi-Saksan joukkoja vastaan samaan aikaan, kun neuvostoarmeija eteni idässä.

Le Drian toteaa, että maihinnousu johti Normandian taisteluun, mutta se ei olisi ollut menestys ilman itärintamaa. Hänen mukaansa muistohetkenä on tärkeää, että kaikki osalliset ovat läsnä.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi