Teollisuuden kesätyöpaikkoja edellisvuotista vähemmän Kemissä

Yrittäjien, yhdistysten ja kuntien aktiivisuus nuorten työllistämiseen on tärkeässä roolissa. Esimerkiksi Stora Enson Kemin Veitsiluodon tehdas ei ole palkannut tänä vuonna kesätyöntekijöitä huippuvuosien tahtiin.

kesätyö
Stora Enson Veitsiluodon tehdas Kemissä.
Riikka Rautiainen / Yle

Kesätöiden hakuun alkaa olla jo kiire.

PK1 sulkeminen vähentää tarvetta vajaan parinkymmenen kesätyöpaikan verran.

Reijo Keskimölö

Lapin TE-toimistosta kerrotaan, että paikkoja on vielä kuitenkin tarjolla. Meri-Lapissa nuorille riittää tiukasta taloudellisesta tilanteesta huolimatta kohtalaisesti töitä.

– Tarkkoja lukuja on vaikea sanoa. Mutta yleinen vire on ollut positiivinen. Yrittäjät ovat olleet selkeästi halukkaita palkkaamaan nuoria töihin ja hyödyntäneet aiempaa paremmin tukimahdollisuuksia, kertoo Lapin TE-toimiston palvelujohtaja Tero Hyttinen.

Kunnat tärkeässä roolissa

Esimerkiksi Kemin ja Tornion kaupungit työllistävät satoja nuoria tulevana kesänä. Hyttinen sanookin, että kuntien rooli on tärkeä ja monet yritykset löytävät nuoren kesätöihin kuntien kautta.

Tornion kaupunki myöntää yrityksille tukirahaa nuorten palkkaamiseen. Tänä vuonna tukea sai lähes 79 yritystä, ja tukiseteli myönnettiin lähes 250 nuorelle.

Myös Kemin kaupunki palkkaa kesätöihin yhteensä 350 nuorta.

Veitsiluotoon vähemmän kesureita

Vaikka teollisuus onkin alueella suuri työllistäjä, tarvitaan kaikkien toimijoiden panosta työllistymiseen. Esimerkiksi Stora Enson Veitsiluodon tehdas ei tänä vuonna palkannut nuoria kesätöihin huippuvuosien tapaan.

– Tänä vuonna palkkasimme noin neljänneksen aiempia vuosia vähemmän. Yhteensä kesätöissä on 85 lomittajaa, kertoo työsuhdepäällikkö Reijo Keskimölö.

Tehtaan kesätyöntekijöiden tarvetta vähentää loppukesälle suunnitellut yhtäaikaiset kunnossapitoseisokit, joiden aikana iso osa tuotantohenkilöstöstä lomailee.

– Tehtaalla pidetään yhtäaikainen huoltoseisokki tänä vuonna, minkä vuoksi lomittajien tarve on vähäisempi. Lisäksi PK1 sulkeminen vähentää tarvetta vajaan parinkymmenen kesätyöpaikan verran, Keskimölö jatkaa.

Tehtaanjohtaja Jari Tikkanen Kemin Metsä Fibren ja Metsä Boardin tehtailta puolestaan kertoo, että töitä tehtaiden eri prosesseista sai 40 nuorta. Lisäksi ulkoalueiden hoitoon palkattiin noin 35 nuorta.

- Nuorempien työntekijöiden työjaksot ovat muutaman viikon mittaisia, he ovat iältään 16-18 –vuotiaita, Tikkanen sanoo.

Tornion terästehtaalle palkataan entisten vuosien tapaan tänä kesänä noin 550 kesätyöntekijää.