Rovaniemi panosti lasten ja nuorten kuorolauluun

Lukuisat tutkimukset ovat todistaneet kuorolaulun edistävän terveyttä. Rovaniemen kaupunki tarttui asiaan palkkaamalla ammattikuoronjohtaja Kadri Joametsin ohjaamaan lapsia ja nuoria.

kuoromusiikki
Lapsikuoro
Kadri Joamets, kuoronjohtaja.Jenni Leukumaavaara / Yle

Rovaniemellä on viime kuukausina kunnostauduttu kuorolauluperinteen virvoittamisessa. Kaupungin koulutoimi ja Sulasol (siirryt toiseen palveluun) Lapin piiri päättivät tuoda kuorolaulua osaksi koulujen arkea. Talven ja kevään aikana kolmessa peruskouluissa 7-15-vuotiaat oppilaat ovat laulaneet ja harjoitelleet yhteistä konserttia varten.

Rovaniemen kaupunki tarttui asiaan palkkaamalla ammattikuoronjohtaja Kadri Joametsin ohjaamaan lapsia ja nuoria. Joamets on käynyt musiikkitunneilla tuomassa esiin näkemyksiään kuoron johtamisesta yhteistyössä opettajien kanssa.

– Tulin tähän mukaan oikein onnellisena. Lasten kanssa on ihanaa työskennellä, Joamets kertoo.

Vauhtia kansallisesta kuorotapahtumasta

Sysäyksenä kuoroprojektille toimi Rovaniemellä joulukuussa 2013 järjestetty suuri nuoriso- ja lapsikuorotapahtuma Sympaatti (siirryt toiseen palveluun), jossa oli kuoroja eri puolilta Suomea.

– Silloin ajattelimme, että kyllähän me täällä Rovaniemelläkin osataan laulaa, Viirinkankaan koulunjohtaja Sari Alatervo sanoo.

Viirinkankaan koulu on yksi hankkeeseen osallistuneista kouluista. Lisäksi mukana ovat olleet Rautiosaaren ja Rantavitikan koulut sekä Kadri Joametsin luotsaama Rovalan nuorisokuoro.

– Sympaatti antoi varmasti monelle opettajallekin ideoita, että mekin voimme koulussa laulaa enemmän. Kannustan siihen kaikkia, koska laulu tekee hyvää keholle ja mielelle. Ja äitejä kehotan laulamaan tuutulauluja, koska lauluharrastus lähtee kotoa, Joamets sanoo.

Hankkeen järjestäjänä toimiva Sulasol pyrkii laajentamaan lapsikuorojen toiminnan kehittämistä jäsenkuorojen avulla eri puolille Lappia.

Rovaniemen kuorolaisten harjoittelun tuloksia voi kuulla sunnuntaina 11. toukokuuta järjestettävässä äitienpäiväkonsertissa, joka järjestetään Korundissa kello 16-18. Mukana ovat myös Lapin Lauluveikot ja Lapin Käsikellot.