Mediasirkus jätti eurokriittisen teoksen sanoman varjoonsa

Suomalaiset kärkikommentaattorit jättivät varjoonsa professori Vesa Kanniaisen työryhmän teoksen euron tulevaisuudesta, kun kustantamo Libera julkaisi sen keskiviikkoisessa tilaisuudessa. Tosin kriittisessä teoksessa on vähän uutta, vaikka sitä markkinoitiin ensimmäisenä kirjana, joka tarjoaa vaihtoehtoja Suomelle.

talous
Helsingin yliopiston kansantaloustieteen emeritusprofessori Vesa Kanniainen.
Helsingin yliopiston kansantaloustieteen emeritusprofessori Vesa Kanniainen.Yle

Keskiviikkona iltapäivänä joukko silmään tekeviä kokoontui Helsingin yliopiston, Hankenin ja Aalto-yliopiston taloustieteen yksikön tiloihin. Paikalla oli niin johtavia poliitikoita, ekonomisteja kuin mediaakin.

Medioiden pääteemaksi nousivat lähinnä entiseen kotimaahansa palaneen Sammon hallituksen puheenjohtajan Björn Wahlroosin letkautukset.

Kuitenkin kaikki olivat kokoontuneet yliopistolle professori Vesa Kanniaisen työryhmän teoksen Euron tulevaisuus takia ja sen sisältö jäi lähes vaille huomiotta.

Mistä teoksessa oli kyse?

Vaihtoehdot pöytään ensimmäistä kertaa?

Professori Vesa Kanniainen markkinoi teosta, että siinä annetaan suomalaisille ensimmäistä kertaa vaihtoehtoja rahaliiton tulevaisuudesta.

– Tämä on aivan uutta Suomessa, jossa Kekkosesta lähtien on oltu samaa mieltä kaikista asioista, Kanniainen sanoi Yle Uutisille.

Kuitenkin esimerkiksi Sixten Korkman on käynyt kansantajuisesti Suomen vaihtoehtoja läpi teoksessaan Euro – Valuutta vailla valtiota. Yhtenä vaihtoehtona ehtona hän esittää kirjassaan, että Suomi voi halutessaan erota eurojärjestelmästä.

Tosin Korkmanin ja Kanniaisen ryhmän teosten sanoma erottuu toisistaan. Kun Korkman korostaa erosta koituvia kustannuksia ja poliittisia haittavaikutuksia, Kannisen ryhmän teoksessa sanotaan, että ”rahaliitto on teknisesti mahdollista purkaa hallitusti” eikä siitä koituisi merkittäviä kustannuksia.

Kanniaisen teoksessa annetaankin ymmärtää, että paras vaihtoehto on ero eurosta. Tämä siitäkin huolimatta, että Kanniainen kielsi ryhmän suosineen yhtäkään kirjassa esitettyä tulevaisuuden vaihtoehtoa.

– Emme me esitä eurosta eroamista, esitämme, että Suomella on vaihtoehtoja, Kanniainen sanoi Ylen Uutisten haastattelussa.

Yhdestä asiasta sekä Korkman että Kanniainen ovat samaa mieltä – euro on huono rahajärjestelmä.

Panelistit hämmentävän samanmielisiä

Tilaisuuden panelistit Tuomioja, Wahlroos, valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi (kok) ja Liberan tutkimusjohtaja Elina Lepomäki allekirjoittivat kirjan analyysin.

Samanmielisyys sai panelistitkin hämmentymään.

– Tämä on karmea debatti, olen 99 prosenttisesti samaa mieltä Tuomiojan kanssa, Wahlroos totesi.

Suurin valuvika eurossa liittyy siihen, ettei se huomioi yksittäisten valtioiden vastoinkäymisiä. Kun esimerkiksi Kreikka on viime aikoina joutunut vaikeuksiin velkojensa kanssa, valuuttana euro ei ole auttanut maata.

Euron kurssi on ollut maalle liian korkea, koska se ei ole antanut maan viennille kilpailuetua muihin maihin verrattuna. Euron arvo ei joustakaan alaspäin, kun liitossa on mukana suuria maita kuten Saksa, joilla menee hyvin.

Kilpailuetua on haettava muualta ja tällöin yleensä joustetaan palkoissa. Kanniaisen mukaan Suomikaan ei ole valmis eurojärjestelmään, koska maassa palkat eivät jousta.

– Olemme kaukana siitä. Työmarkkinajärjestelmän muokkaaminen on vielä vaikeaa, koska meillä on vakiintuneet valtasuhteet, Kanniainen sanoo.

Suomessa työnantajien ja –tekijöiden etujärjestöt sopivat palkoista. Teoksen mukaan Suomi on jo nyt kärsinyt eurojärjestelmästä, sillä se on aiheuttanut jäsenmailleen 10 prosentin hyvinvointitappion.

Analyyttisen anti teoksessa onkin se, että nyt Suomessa voi esittää mielipiteensä eurosta eroamisesta ilman populistin leiman varaa. Nähtäväksi jää, tarttuuko yksikään eduskuntapuolue kirjan täkyyn.