Valko-Venäjän verkossa lyödään vetoa, kuka joutuu putkaan kiekkokisojen aikaan

Valko-Venäjän poliisi on jo pidättänyt ennakoivasti useita hallitusta vastustavia aktivisteja ennen tänään perjantaina alkavia miesten jääkiekon maailmanmestaruuskisoja. Aktivisteja kuritetaan useimmiten alle kuukauden pituisilla vankeusrangaistuksilla.

Ulkomaat

Valko-Venäjällä perjantaina alkavien miesten jääkiekon maailmanmestaruuskisojen arvellaan johtavan maan opposition kovakouraiseen hiljentämiseen urheilujuhlan aikana.

Hallitusta vastustavat aktivistit ovat protestina perustaneet verkkoon hirtehishumoristisen vedonlyöntisivuston, jossa käyttäjät voivat veikata siitä, ketkä aktivistit joutuvat putkaan kisojen aikana, kuinka pitkäksi aikaa ja millä verukkeella. Ehdokkaiden joukossa on eri puolueiden nuorisoaktiiveja ja ihmisoikeusaktivisteja.

Valko-Venäjän poliisi on jo pidättänyt useita aktivisteja ennakoivasti ennen kisojen alkua. Valko-Venäläisen oppositiojohtajan tyttären, Suomessa asuvan ihmisoikeusaktivisti Eva Nekljajevan mukaan putkassa on jo noin 20 aktivistia. Valko-Venäjä kurittaa aktivisteja Nekljajevan mukaan useimmiten lyhyillä 10–25 päivän tuomioilla.

"Kisat huono idea"

Eva Nekljajevan mukaan presidentti Aljaksandr Lukašenkan hallitsemalle Valko-Venäjälle ei olisi koskaan pitänyt myöntää jääkiekon MM-kisoja.

– Olin alusta asti sitä mieltä, että on huono idea antaa kisat Valko-Venäjälle, koska Lukašenka käyttää niitä poliittisiin tarkoituksiin, Nekljajeva sanoo.

Valko-Venäjän vankiloissa on muutamia useiden vuosien vankeusrangaistuksia saaneita oppositiojohtajia ja aktivisteja, jotka ihmisoikeusjärjestö Amnesty luokittelee mielipidevangeiksi.

– Toivon, että kansainväliset järjestöt ja media painostaisivat Valko-Venäjää, jotta poliittiset vangit vapautettaisiin ja kuolemanrangaistus lakkautettaisiin, Nekljajeva sanoo.

Eva Nekljajevan isä, oppositiojohtaja Vladimir Nekljajev on ollut Valko-Venäjän mielipidevankina sekä vankilassa että kotiarestissa. Hänet vapautettiin kotiarestistaan viime vuoden heinäkuussa.