Uskontojen uhrit: Uutta tietoa Jehovan todistajien oikeuskomiteoista lähipäivinä

Yhdistyksen mukaan luvassa on tietoa siitä, miten raiskauksen uhreja on kohdeltu Jehovan todistajien oikeuskomiteoissa.

Kotimaa
Jehovan todistajien valtakunnansali
Yle

Uskontojen uhrien tuki ry:n toiminnanjohtaja Joni Valkila on tyytyväinen siihen, että oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) ja kirkkoasioista vastaava ministeri Päivi Räsänen (kd.) kutsuivat Jehovan todistajien johtajat keskustelemaan yhteisön omista oikeuskäytännöistä.

– Toivotaan, että asia johtaa myös toimenpiteisiin eikä vain keskusteluun. Minusta olisi hienoa, jos Suomi olisi ensimmäinen maa maailmassa, missä puututaan Jehovan todistajien oikeuskomiteoiden toimintaan ja karttamismenettelyyn, Valkila sanoo.

Uskontojen uhrit julkaisi viime viikolla raportin, jonka mukaan Jehovan todistajilla on sisäinen oikeusjärjestelmä, oikeuskomitea. Selvityksen mukaan komitea langettaa esimerkiksi karttamisrangaistuksia, jolloin uskonnollinen yhteisö alkaa karttaa kaikkia entisiä jäseniään, jotka on erotettu tai jotka ovat itse eronneet Jehovan todistajista. Raportin mukaan esimerkiksi vanhemmat eivät ole missään tekemisissä uskon jättäneiden lastensa kanssa.

Jehovan todistajien tiedottaja Veikko Leinonen on kiistänyt väitteen. Hänen mukaansa Jehovan todistajat keskustelee mielellään asiasta ministereiden kanssa. Leinosen mukaan karttamiskäytännöstä julkisuuteen nostetuissa tiedoissa on paljon väärinymmärryksiä ja väärinesitettyjä tietoja.

Sana sanaa vastaan

Joni Valkilan mukaan Jehovan todistajat ovat antaneet tiedotusvälineille harhaanjohtavaa tietoa karttamisesta jo kymmenien vuosien ajan. Hänen mukaansa sama jatkuu myös nyt.

– Heillä on kokemusta ympäri maailmaa ja he ovat varmaan huomanneet sen toimivaksi strategiaksi, että kiistävät koko jutun ja asia kuivuu siihen. Tässä on entisten Jehovan todistajien sana Jehovan todistajien johtajia vastaan, Valkila pohtii.

Valkila sanoo, että asian ympärillä käytävä keskustelu on johtanut uusiin tietoihin.

– On saatu lisää yhteydenottoja entisiltä Jehovan todistajilta ja julkaisemme varmaan tässä lähipäivinä uusia kertomuksia siitä, miten esimerkiksi raiskattuja on rangaistu näissä oikeuskomiteoissa, Valkila väittää.

Jehovan todistajien tiedottaja Veikko Leinonen tyrmää Valkilan puheet. Leinosen mukaan oikeuskomiteat eivät ylipäänsä jaa rangaistuksia, vaan pyrkivät aina auttamaan. Jos mikään ei auta, on ainoa ratkaisu seurakunnasta erottaminen. Leinosen mukaan raiskauksen uhria ei kuitenkaan edes voida erottaa.

– Jos uhriksi on joutunut, niin ei missään tapauksessa joudu erotetuksi, Leinonen toteaa.