Diplomaattilähteet: EU saattaa laajentaa Venäjä-pakotteita

Lähteiden mukaan EU maat ovat alustavasti sopineet pakotekriteerien muuttamisen niin, että pakotteita voitaisiin määrätä henkilöiden lisäksi myös yrityksille.

Ulkomaat

Diplomaattilähteiden mukaan EU-maat ovat alustavasti hyväksyneet Venäjää koskevien pakotteiden kriteerien muuttamisen niin, että pakotteita voitaisiin määrätä ihmisille, yhtiöille tai järjestöille, jotka ovat hyötyneet laittomasti Krimin liittymisestä Venäjäään.

Tähän mennessä EU on määrännyt 48 ihmistä vastaan pakotteita. Heiltä evätään viisumi EU-maihin ja heidän varansa EU-alueella on määrätty jäädytettäviksi. Yrityksiä vastaan pakotteita ei sen sijaan ole ainakaan toistaiseksi määrätty.

EU:n diplomaattilähde sanoo uutistoimisto AP:lle, että yksimielisyys vallitsee siitä, että pakotekriteerit ovat liian kapeat. EurActiv-nettisivusto puolestaan kertoo, että osa EU-maista kannattaa pakotekriteerien merkittävää laajentamista, kun taas osa suhtautuu varauksellisemmin.

Pakotekriteerien laajentaminen tarvitsee kaikkien jäsenmaiden hyväksynnän. EU-maiden ulkoministerien odotetaan päättävän asiasta kokoontuessaan Brysselissä maanantaina. Ministerit saattavat lähteiden mukaan myös päättää uusista pakotteista.

Kokous pidetään päivä sen jälkeen, kun Itä-Ukrainan Venäjä-mieliset separatistit ovat suunnitelleet järjestävänsä kansanäänestyksen autonomiasta.

Lähteet: AP, AFP, Yle Uutiset