Ukrainan presidentinvaalien ennakkosuosikki varoittaa Venäjästä

Viimeisimpien mielipidetiedustelujen mukaan Suomea esikuvana pitävää Poroshenkoa kannattaa yli 40 prosenttia äänestäjistä.

Ulkomaat
Petro Poroshenko.
Ukrainan presidentiksi pyrkivä suurliikemies Petro Poroshenko Berliinissä keskiviikkona.Bernd von Jutrczenka / EPA

Ukrainan presidentiksi pyrkivä suurliikemies Petro Poroshenko varoittaa suomalaisia Venäjän arvaamattomuudesta.

– Se on uhka myös suomalaisten turvallisuudelle, sanoi Poroshenko Yle Uutisten haastattelussa vaalikiertueellaan Krementsukissa Pultavan alueella Ukrainan keskiosassa.

Poroshenko perustelee väitettään Venäjän viimeaikaisella toiminnalla Ukrainan kriisissä. Hän syyttää Venäjää Krimin niemimaan laittomasta valtaamisesta ja Ukrainan nykyjohdon vastaisen mielialan lietsomisesta maan itäosissa.

Venäjän ennalta-arvaamaton toiminta ei ole Poroshenkon mukaan vain Ukrainan, vaan koko maailman, Euroopan ja Suomenkin ongelma.

Poroshenko ei kuitenkaan halua viedä Ukrainaa Natoon, sillä siihen ei olisi mitään mahdollisuuksiakaan.

– Puolustusliittoon kun ei hyväksytä sotaa käyvää maata, sanoi Poroshenko.

Putinin viesti hyvä signaali

Poroshenko kuitenkin kiittelee Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia siitä, että hän on julkisesti tukenut Ukrainan presidentinvaalien toteuttamista parin viikon kuluttua.

– Hän ei ole aiemmin tätä sanonut ja se on yhtään yliarvioimatta hyvä signaali, sanoi Poroshenko.

Venäjä on tähän asti tukenut yksiselitteisesti Itä- ja Etelä-Ukrainan Venäjän-mielisiä, jotka pyrkivät irrottautumaan Ukrainasta. Putin myös kehotti itäukrainalaisen Donetskin alueen uutta johtoa lykkäämään ensi sunnuntaiksi aiottua kansanäänestystä.

Ukrainan johto ja Yhdysvallat ovat vaatineet luopumista koko kansanäänestyksestä.

Suklaapohatta ja mediakeisari

Suklaatehdas Roshenin ja Ukrainan 5 Kanal –tv-kanavan omistajana tunnettu Poroshenko on yksi Ukrainan rikkaimmista miehistä. Hän on toiminut myös politiikassa, muun muassa ulkomaankauppaministerinä, mutta häntä pidetään poikkeuksellisen vähän ryvettyneenä poliitikkona.

Hän johtaa ylivoimaisesti 21 ehdokkaan vaalikampanjaa. Viimeisimpien mielipidetiedustelujen mukaan häntä kannattaa yli 40 prosenttia äänestäjistä.

Entinen pääministeri ja vankilasta helmikuussa vapautettu Julia Tymoshenko tulee kaukana perässä. Häntä kannattaa noin 23 prosenttia valitsijoista.

Poroshenko myöntää, että Ukraina ei selviä tämänhetkisestä kriisistään ilman Euroopan yhteisön tukea ja lisälainoja. Uudet lainat pannaan kuitenkin hänen mukaansa talouden kohentamiseen eikä vallanpitäjien taskuun, kuten tähän asti.

Esikuvana Suomi

Erinomaista englantia puhuvalla Poroshenkolla on hyvät suhteet moniin Euroopan maiden johtajiin, kuten Saksan liittokansleri Angela Merkeliin. Poroshenko haluaa toteuttaa Euroopan unionin kanssa viime syksynä kariutuneen yhteistyösopimuksen.

– Haluamme kehittää Ukrainasta vauraan, modernin ja kilpailukykyisen eurooppalaisen maan, sellaisen kuin Suomi, sanoo Poroshenko, virnistää, ja jatkaa tutustumiskierrostaan Krukovin junanvaunutehtaalla.

8 000 työntekijän tehdas on yksi monista ahdinkoon joutuneista teollisuuslaitoksista, jotka Ukrainassa kaipaavat kehittämistä, jotta niiden tuotteet voisivat kilpailla EU-maiden tuotteiden kanssa.

Vaalit pidetään esteistä huolimatta

Ukrainan ennenaikaiset presidentinvaalit on päätetty viedä läpi siitä huolimatta, että osa maasta ei osallistuisi niihin lainkaan.

– Ne järjestetään joka tapauksessa riippumatta siitä, kuinka moni alue niihin osallistuu ja kuinka moni äänestyspaikka vaalipäivänä voidaan avata, sanoo Ukrainan keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Mihail Ohendovski.

Itä-Ukrainan Donetskin kansantasavalta on ilmoittanut, ettei vaaleja anneta järjestää sen alueella.

Ohendovski myöntää, että järjestelyt ovat kesken ja vaalitoimitsijoita on suoraan uhkailtu. Ohendovskin mukaan virkailijoille on sanottu suoraan, että jos he eivät auta paikallisjohtoa järjestämään kansanäänestystä, niin alueella ei voi järjestää presidentinvaaleja.

– Ukrainan laki ei edellytä, että vaalit pidettäisiin koko valtion alueella, sanoo Ohendovski.

– Juridisesti se ei ole mikään ongelma, vaikka maassa olisi auki vain yksi äänestyspaikka, hän sanoo, mutta poliittisesti se on hankala kysymys.

Vaalien tulos on Ohendovskin mukaan uskottava vain, jos vaalit kyetään järjestämään mahdollisimman laajalla alueella. Lautakunta tavoittelee 60 prosentin äänestysvilkkautta.

Esimerkiksi Venäjään liitetyn Krimin niemimaan ukrainalaisväestölle tarjotaan mahdollisuus käydä äänestämässä Ukrainan puolella. Noin 600 krimiläistä on toistaiseksi anonut äänestyspaikan muutosta pystyäkseen äänestämään Ukrainalle uutta presidenttiä.

Äänioikeutettuja Krimillä olisi 1,8 miljoonaa. Kaikkiaan äänioikeutettuja on yli 35 miljoonaa.

Jos kukaan ehdokkaista ei saa yli 50 prosenttia äänistä vaalipäivänä 25. toukokuuta, järjestetään toinen kierros 15. kesäkuuta.

Marja Manninen, Yle Uutiset, Krementsuk