1. yle.fi
  2. Uutiset

Yli 400 laulajaa kerääntyy Suomen ensimmäiseen pohjoismaiseen naisten kuorofestivaaliin

Pohjoismaiden miehet ovat jo pitkään kokoontuneet yhteen laulamaan, mutta naisille perjantaina alkava festivaali on vasta kolmas laatuaan.

kulttuuri
Naiskuoro Helianthus Naantalista
Naantalilainen naiskuoro Helianthus esittää Lazzarella-kappaletta.Tuula Kuitunen

Suomen ensimmäinen pohjoismainen naisten kuorofestivaali alkaa perjantaina Turussa. Festivaalissa on mukana 414 laulajaa. Laulajia on Suomesta, Ruotsista, Norjasta ja Islannista.

Festivaali on järjestetty kahdesti aiemmin, muttei vielä kertaakaan Suomessa. Vuonna 2000 lähemmäs tuhat laulajaa kokoontui Islantiin. Vuonna 2008 Norjan festivaalissa osallistujia oli vain parisataa.

Suuret pohjoismaiset kuorotapahtumat ovat naisille vielä uusi juttu, kertoo festivaalityöryhmän puheenjohtaja Gunilla Stenfors.

– Mieskuorot ovat paljon vanhempia kuin naiskuorot. Siksi miehillä on lukuisia vastaavia tapahtumia Pohjoismaissa. On todella kivaa, että naisetkin ovat lähteneet maailmalle.

Stenforsin mukaan pohjoismaiset naiskuorot eivät ole kovin erilaisia keskenään. Kukin kuoro tietenkin laulaa oman maansa kielellä. Turussa kuullaankin kuoromusiikkia suomen lisäksi, ruotsiksi, norjaksi ja islanniksi. Lisäksi moni kuoro laulaa myös englanniksi.

– Perinteitä kunnioitetaan, mutta naiskuoroille kirjoitetaan kuitenkin paljon uutta musiikkia.

Festivaaliin kuuluu paljon tapahtumia, joihin yleisöllä on vapaa pääsy. Festivaali päättyy sunnuntaina.

Lue seuraavaksi