Nänni-Batman ja kohusuhde Robiniin – Batman 75 vuotta

Batman syntyi suositun Teräsmiehen vanavedessä sarjakuvatilaustyönä vuonna 1939. Batman on seikkaillut ahkerasti populaarikulttuurissa ja herättänyt kiinnostusta myös seksuaalisella suuntautumisellaan.

elokuvat
Batman
Tähtihetkessä sarjakuvatuottaja Jouko Ruokosenmäki kertoi suurta huomiota herättäneistä Batman-tulkinnoista.

Mustanaamio, Teräsmies ja muut supersankarit saavuttivat suosion 1930-luvulla Yhdysvalloissa ja sarjakuvia myytiin miljoonia. Teräsmiestäkin kustantava DC Comics pyysi työntekijäänsä Bob Kanea luomaan uuden supersankarin. Aluksi Teräsmiestä muistuttava hahmo kehittyi yönkostajaksi, jota on versioitu elokuviin, televisioon ja peleihin.

Batmanin eri tulkinnat ovat myös herättäneet runsaasti tunteita. Aamu-tv:n Tähtihetkessä vierailleen sarjakuvatuottaja Jouko Ruokosenmäen mukaan kaikkein kiistanalaisin hahmo on George Clooneyn esittämä Batman. Joel Schumacherin vuonna 1997 ohjaamassa Batman & Robin -elokuvassa supersankaripukuihin oli muotoiltu nännit.

– Kyllä Clooneyn nänni-Batmanista on tullut eniten palautetta. Elokuvassa päästiin aika lähelle 60-luvun tv-sarjan hilpeyttä kaikessa hölmöydessään. Se tappoi Batman-elokuvasarjan joksikin aikaa. Elokuvat olivat hyllyllä noin kymmenen vuotta ennen kuin uutta ryhdyttiin tekemään. Clooney on pahoitellut tätä kovasti ja ohjaaja on myös ollut hyvin nöyränä, sanoo Ruokosenmäki.

Myös Batmanin ja Robinin suhde on kiinnostanut.

– 1930- ja 40-luvuilla sarjakuvissa ei suuremmin ihmissuhteita kuvattua, sankarit olivat aseksuaalisia. Jossain vaiheessa Batmanille rinnalle kärrättiin Robin samaistumiskohteeksi nuorille lukijoille. Pian joku lapsipsykologi tuli siihen tulokseen, että supersankareiden suhde ei ole terveellä pohjalla, kun pari heräsi samasta sängystäkin. Mekkalan noustua Batmanille ryhdyttiin tuomaan elokuviin ja sarjakuviin naishahmoja ja pyrittiin korostamaan heterosankaruutta.