Vuokrat nousivat vuodessa 3,7 prosenttia

Pääkaupunkiseudulla neliömetri asuntoa vapailta markkinoilta maksaa keskimäärin 16,40 euroa kuukaudessa ja muualla maassa 10,92 euroa.

Kotimaa
Tyhjä asunto.
Neliön vuokrahinta vapailla markkinoilla on nyt keskimäärin 12,70 euroa. Juha-Pekka Inkinen / Yle

Tilastokeskuksen mukaan vuokrat nousivat vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 3,7 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan. Hintakehitys on jatkunut suunnilleen samankaltaisena koko maassa viime vuodet.

Sen sijaan suhteessa yleiseen kuluttajahintaindeksiin vuokrat ovat jatkaneet tasaista kasvuaan, vaikka kuluttajahintaindeksin nousu taittui hieman vuoden 2012 keväällä.

Neliön vuokrahinta vapailla markkinoilla on nyt keskimäärin 12,70 euroa. Koko maan keskiarvo ei kuitenkaan kerro käytännön hinnoista paljoa, sillä pääkaupunkiseudun ja muun maan välillä on selvä hintaero.

Pääkaupunkiseudulla neliömetri asuntoa vapailta markkinoilta maksaa keskimäärin 16,40 euroa kuukaudessa ja muualla maassa 10,92 euroa. Helsingissä luku on 17,17 euroa.

ARA-vuokra-asunnoissa pääsee halvemmalla, varsinkin pääkaupunkiseudulla, jossa ARA-hinnat ovat vain noin 73 prosenttia vapaiden markkinoiden hinnoista. Muualla maassa ARA-asunnon vuokra on noin 95 prosenttia vapaiden markkinoiden hinnoista.