1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Kuka on Antti Rinne?

51-vuotias Ammattiliitto Pron puheenjohtaja on tullut tunnetuksi tiukkana ay-pomona, jonka johtamistapaa arvostelijat ovat kutsuneet "työmarkkinagangsteroinniksi".

politiikka
Antti Rinne.
Antti Rinne.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

SDP:n tuore puheenjohtaja Antti Rinne on 51-vuotias Ammattiliitto Pron puheenjohtaja. Rinne on aiemmin johtanut myös Erityisalojen ammattiliito Ertoa ja sittemmin Ammattiliitto Prohon sulautunutta Toimihenkilöunionia.

Rinne tunnetaan tiukkana ay-pomona, joka ei ole pelännyt käyttää lakkouhkaa aseena työtaisteluissa. Arvostelijat ovat kuvailleet Rinnettä "työmarkkinagangsteriksi" tämän aggressiivisten taktiikoiden johdosta.

Mäntsälässä vuonna 1962 syntynyt Rinne on koulutukseltaan oikeustieteiden kandidaatti. Hän suoritti tutkintona Helsingin yliopistosta vuonna 1987. Rinne osoittautui nopeaksi opiskelijaksi, sillä hän suoritti tutkintonsa vain puolessatoista vuodessa.

Parikymppinen juristi tutustui ammattiliittojen maailmaan Risto Kuisman johtamassa Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:ssa, jossa hän toimi 1990-luvulla järjestösihteerinä. Hän on myös ollut toisen valtiovarainministerin Jouko Skinnarin avustaja vuosina 1997–1998 sekä pitänyt omaa asianajotoimistoa.

Rinne oli edellisessä puoluekokouksessa vuonna 2012 ehdolla SDP:n varapuheenjohtajaksi, mutta ei tullut silloin valituksi.

Rinne on kolmatta kertaa naimisissa. Hänellä on kaksi lasta ja kaksi lastenlasta aiemmasta liitostaan. Rinne harrastaa kirjallisuutta ja musiikkia. Hän soittaa pianoa ja klarinettia. Sotilasarvoltaan Rinne on ylimatruusi.

Lue seuraavaksi