1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kirjallisuus

Tanssiva karhu -palkintoehdokkaina kuusi runoilijaa

Yleisradion 20-vuotisjuhlavuottaan viettäväTanssiva karhu –palkinto jaetaan vuoden parhaalle runoteokselle. Palkintoa tavoittelee kuusi ehdokasta, kaksi naista ja neljä miestä. Ehdokkaat ovat raadin mukaan kaikki erilaisia, omaäänisiään runoilijoita.

kirjallisuus
Juha Kulmala, Ville Hytönen ja Pauliina Haasjoki.
Vasemmalta Juha Kulmala, Ville Hytönen ja Pauliina Haasjoki.Kustannusyhtiöt

Tanssiva karhu -runopalkinto on Yleisradion jakama tunnustus kirjallisesti korkeatasoisesta kotimaisesta runoteoksesta. Tänä vuonna palkintoa tavoittelevat runoilijat Ville Hytönen Sotaraamattu, Harry Salmenniemi Kivirivit, Juha Kulmala Pompeijin iloiset päivät, Pauliina Haasjoki Hiukset, Sinikka Vuola Maailman vaikein kieli ja Ralf Andtbacka_ fält_.

Juhlavuoden palkintoraadin puheenjohtajana toimii Harri Nordell, itsekin Tanssiva karhu-palkittu runoilija. Lisäksi raadissa ovat mukana Yleisradiosta toimittaja, kirjailija J. P. Pulkkinen sekä kirjallisuustoimittajat Tarleena Sammalkorpi ja Marit Lindqvist.

Kokoelmissa tunnetta, beatia ja säkenöiviä hiukkasia

Raadin mukaan kaikki ehdokkaat ja heidän teoksensa ovat erilaisia. Ville Hytösen väkivaltaa ja murhetta henkivän kokoelman Sotaraamattu raati sanoo toimivan kuin manaus tai rukous. Kokoelma on raadin mukaan lohdullinen kuin haudankaivajan siunaus.

Harry Salmenniemen _Kivirivit -_teoksen proosaruno etenee täsmällisinä havaintoina. Lukija tuntee astuneensa hyvin konkreettisten asioiden lomaan, raati sanoo. On pintaa ja äkkisyvää, painoa ja keveyttä.

Juha Kulmalan_ Pompeijin iloiset päivät _-kokoelman Etelä-Euroopassa ja Turussa liikkuvissa runoissa raati kuulee beatin nopeat sydämenlyönnit.

Pauliina Haasjoen _Hiukset _-runokokoelman raati kokee parantavana. Haasjoen runot ovat täynnä säkenöiviä hiukkasia ja kaikkeuden fysiikkaa, raatii toteaa.

Sinikka Vuolan _Maailman vaikein kieli _-runoteos heittäytyy raadin mukaan taidokkaisiin kielipeleihin. Teos julistaa tunteen yksinkertaista evankeliumia, maailman vaikeinta kieltä.

Ralf Andtbacka zoomaa _fält _-kokoelmassaan niin konkreettiseen kuin lyyriseenkin maisemaan, raati sanoo. Samalla runoilijasta itsestään tulee osa maiseman rytmiä.

20-vuotisjuhlavuottaan viettävä Tanssiva karhu – runopalkinto jaetaan Kajaanin Runoviikolla 2.7.2014. Palkinnon arvo on 3 500 euroa.

Lue seuraavaksi