Ukraina saattaa viedä kaasukiistan välimiesoikeuteen

Venäläinen kaasujätti Gazprom aikoo ryhtyä perimään Ukrainalta kaasutoimituksista ennakkomaksua, jos kaasuvelkaa ei makseta.

Ulkomaat

Ukraina harkitsee venäläisen Gazprom-yhtiön kanssa meneillään olevan velkakiistan viemistä välimiesoikeuteen, kertoo venäläinen uutistoimisto Itar-Tass.

Kiovassa uskotaan, että välimiesmenettely voisi leikata huomattavasti viime ja tänä vuonna syntynyttä velkaa. Ukrainan energiaministerin Juri Prodanin mukaan välimiesmenettelyn valmistelu on jo käynnissä.

Prodan sanoo, ettei Ukraina kykene maksamaan venäläisen Gazpromin vaatimaa lähes 350 euron hintaa tuhannesta kaasukuutiosta. Hän muistutti pääministerin Arseni Jatsenjukin lupauksesta, että koko kaasuvelka maksetaan heti, jos sen hinta alenee vajaaseen 200 euroon.

Aiemmin keväällä Venäjä kaksinkertaisti kaasusta Ukrainalta perimänsä hinnan. Ukraina haluaa maksaa entisen hinnan mukaisesti. Ukraina on kirjelmöinyt asiasta Gazpromille. Jos ratkaisua ei synny 29 päivän aikana, vie Ukraina kiistan välimiesoikeuteen Tukholmaan.

Gazpromin mukaan velanmaksulle asetettu takaraja on ohitettu, eikä Ukraina ole maksanut vielä mitään. Gazpromin mukaan Ukrainan velka on kasvanut jo 2,5 miljardiin euroon.

Gazprom aikoo nyt lähettää toukokuun puolivälissä etukäteislaskun kesäkuun kaasutoimituksista Ukrainalle, sanoo Venäjän energiaministerin Aleksander Novak.

Lähteet: Itar-Tass, Reuters