1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"I like little people" – lapsirakkaasta Robertosta lastentarhanopettaja Suomi-harjoittelun kautta

Lukioprojektina käynnistynyt kulttuurinvaihto Kemin lyseon lukion ja espanjalaisen Gredos San Diego -koulun kesken on poikinut pitempiäkin harjoitteluita maiden välillä.

Kuva: Kati Siponmaa / Yle

Kemin lyseon lukion espanjanopettaja Marja Alaperä on varsin tyytyväinen lukioprojektina alkaneeseen kulttuurinvaihtoon. Yhteistyö Espanjan Madridissa sijaitsevan Gredos San Diego-koulun kanssa on poikinut vierailuja ja pitempiäkin harjoittelujaksoja maiden välillä.

Muutama Alaperän oppilaista pääsi huhtikuussa tekemään viikon visiitin Madridiin, jossa nuoret majoittautuivat paikallisiin perheisiin.

– Kyseessä oli kulttuurinvaihtoreissu. Teimme ihan tavallisia sikäläiseen kulttuuriin kuuluvia asioita ja ennen kaikkea tapasimme mukavia ihmisiä. Iltaisin vietimme aikaa porukoissa, joissa oli suomalaisia ja espanjalaisia nuoria, kertoo mukana ollut Neea-Sofia Filpus.

Keskusteluja käytiin osittain englanniksi, mutta myös espanjan kielellä, jota Filpuskin lyseon lukiossa opiskelee.

Joitain pieniä keskustelujakin voitiin käydä, kun lapset osasivat sanoa englanniksi muutamia sanoja.

Roberto Rubio Muñoz

Filpuksen mukaan yhteydenpitoa tuttaviksi tulleiden espanjalaisten kanssa jatketaan ja hänkin aikoo suunnata espanjaan kesätöihin.

– Itse lähden kesällä au pairiksi ja osa on aikonut mennä sinne lomalle, Filpus sanoo.

Suomesta eväitä opintoihin

Lastentarhanopettajaksi opiskeleva Roberto Rubio Muñoz saapui kolmen muun madridilaisen opiskelijan kanssa Suomeen maaliskuun 27. päivä ja reilun kahden kuukauden työharjoittelu kestää aina kesäkuuhun asti.

Rubio Muñoz kertoo valinneensa alan, joka on hänen kotimaassaankin perinteisesti naisvaltainen, koska hän pitää lapsista.

Hän kiittelee kovasti suomalaista päiväkotijärjestelmää. Erityisen hyvänä asiana mies pitää sitä, että se on kaikkien saatavilla ja että siihen liittyy suunnitelmallista varhaiskasvatusta.

Tällä hetkellä Rubio Muñoz on Torniossa Putaan vuoropäiväkodissa, mutta harjoittelun alkuosan hän vietti Hannulan koulussa esikouluikäisten kanssa. Eskarilaisten taidot olivat tehneet mieheen vaikutuksen.

– Joitain pieniä keskustelujakin pystyimme käymään, kun lapset osasivat sanoa englanniksi muutamia sanoja, Roberto kertoo.

Rubio Muñozille on itselleenkin ehtinyt jo tarttua muutamia suomen kielen sanoja, mutta hän kertoo lasten kanssa kommunikoinnin onnistuvan hyvin ilman yhteistä kieltäkin.

Tulevalle lastentarhanopettajalle työharjoittelusta on paljon hyötyä opintoja ajatellen.

– Olen oppinut jo nyt täällä lapsilta enemmän kuin opettajiltani koulun penkillä, naurahtaa Roberto.