Sodanaikaisia asekätköjä piileksii vielä talojen nurkissa

Poliisi ja puolustusvoimat keräävät tämän viikon aikana vanhoja aseita ja räjähteitä Kymenlaakson alueelta. Ilmoituksia vanhoista kätköistä on tullut varsinkin Haminasta, Virolahdelta ja Iitistä.

Kotimaa
ammuksia viltin päällä
Poliisin keräykseen tuli tänä vuonna 120 ilmoitusta erilaisista räjähteistä, aseista ja ammuksista. Kuvien ammukset ovat aiemmista keräyksistä.Kaakkois-Suomen poliisilaitos

Viranomaiset järjestävät tämän viikon aikana vanhojen aseiden ja räjähteiden keräyksen koko Kymenlaaksossa.

Poliisi sai määräaikaan mennessä 120 ilmoitusta talojen nurkista löytyneistä aseista, sota-aikaisista kranaateista ja yksittäisistä patruunoista sekä louhintatöissä käytetyistä dynamiiteista ja nalleista.

Aseista ilmoituksia tuli 35. Ilmoitusten joukossa on sekä luvallisia että luvattomia aseita.

– Aseiden alkuperä on yleensä hämärä. Ne voivat olla isovanhempien tuomia sotamuistoja tai niitä on voinut löytyä vanhoista taloista, kertoo ylikonstaapeli Antti Penttilä Kaakkois-Suomen poliisista.

Aseita ja räjähteitä on ilmoitettu varsinkin Haminasta, Virolahdelta ja Iitistä.

– Iitti on vanha asukaskätköalue. Siellä on aikoinaan varauduttu siihen, että jos Neuvostoliitto miehittää Suomen, Antti Penttilä perustelee.

Edellisen kerran keräys järjestettiin muutama vuosi sitten Etelä-Kymenlaakson alueella. Silloin ilmoituksia tuli reilut 60.

Viranomaiset noutavat vanhat räjähteet paikan päältä, minkä jälkeen ne hävitetään. Räjähteet voi luovuttaa valtiolle ilman seuraamuksia.