Kemin majakka remonttiin kesäksi

Kun Kemi ykkösen avomeren säähavainnot jäävät viiden kuukauden tauolle, veneilijöiden kannattaa erityisesti tarkkailla säätilannetta tuulten puhaltaessa idästä. Merialueella tuulet voivat olla huomattavastikin voimakkaammat kuin rannikolla.

Kotimaa
Perameren ranta
Antti Heikinmatti / Yle

Kemi ykkösen avomeren säähavainnot jäävät pois viideksi kuukaudeksi. Kemin majakka menee kesäksi perusteelliseen remonttiin ja kaikki Ilmatieteen laitoksen säähavaintolaitteet puretaan pois kunnostustöiden ajaksi.

Kunnostustyöt alkavat tällä viikolla ja säähavaintolaitteet puretaan ensi viikolla. Liikennevirasto arvioi majakan remontoinnin kestävän syyskuun loppuun asti. Siihen saakka lähin havaintopiste on Ajoksessa.

Meteorologi Mikael Frisk sanoo, että veneilijöiden kannattaa tarkkailla säätilannetta varsinkin kun tuulet puhaltavat idästä siihen saakka, kun avomeren havaintoasemaa korjataan.

Ajoksen havaintopiste ei kuvaa ulapan kelejä.

Mikael Frisk

– Kun tuulet puhaltavat Perämeren suuntaisesti Pohjanlahtea pitkin, niin Kemi ykkösen ja Ajoksen välisellä säällä ei välttämättä ole juuri eroa. Tilanne on toinen, kun tuulet ovat idän puolelta.

Ajoksen sijainnilla merkitystä

Frisk selventää, että mantereelta Kemi ykköseen on matkaa 40 kilometriä. Ajos sijaitsee rannikolla, jossa tuulet ovat heikompia kuin merialueella.

– Ajoksen havaintopiste ei kuvaa ulapan kelejä, Frisk toteaa.

Hänen mukaansa pitää ottaa huomioon myös se, että Ajoksen saari sijoittuu mittariin nähden kaakon puolelle.

– Eli idän ja etelän väliset tuulet häiriintyvät itse tästä Ajoksen saaresta, mikä osittain heikentää tuulta siltä puolelta, Frisk selittää.

Ajoksessa mittari on kuitenkin hieman korkeammallla kuin standardikorkeudessa, kymmenessä metrissä. Ajoksen tutkatornissa mittari on 26 metrin korkeudessa.

– Kyllä siellä ylempänä sitten jonkin verran puhaltaa ja siinä mielessä kompensoi hieman tätä huonoa sijaintia, Frisk sanoo.

Ennustaminen hankalaa

Perämerellä on ylipäätänsäkin haastavat olosuhteet sään ennustamiselle.

– Meillä on tämmöinen pitkä lahti, joka on tiettyyn vuodenaikaan lämmin suhteessa ympäröivään maa-alueeseen. Keväällä se on puolestaan pitkään kylmä, kun maa-alueet alkavat lämmetä.

Frisk muistuttaa, että alue on iso ja siihen vaikuttavat niin lämpötila, pilvisyys kuin kosteuskin. Myös sateet antavat säähän oman lisänsä.

– Se täytyy ottaa huomioon, että vieressä on negatiivinen tai positiivinen energiavarasto, joka vaikuttaa omalla laillaan. Sään ennustaminen on vaikeaa, haastetta on, Frisk toteaa.