Oiva Toikan luomat lasilinnut lennähtivät Nuutajärveltä Iittalaan

Kahden perinteisen lasitehtaan yhdistyminen on sujunut Iittalassa hyvin. Iittalassa vihittiin vastikään käyttöön uudistettu tehdas ja samalla Suomen vanhimman lasitehtaan Nuutajärven alasajo sai lopullisen sinettinsä. Vaikka Nuutajärven kohtaloa surraan edelleen, ei työn tekemisen kannalta paikalla ole lopun kaiken paljoa väliä, sanovat lasinpuhaltajat.

kulttuuri
Lasinpuhaltajat työskentelevät Iittalassa
Laura Hossi / Yle

Lasinpuhaltaja Mirella Eskola ja lasinpuhaltajamestari Heikki Punkari sanovat, että kahden perinteisen lasitehtaan yhdistäminen on mennyt tekijöiden kannalta erittäin hyvin.

– Iittalallaisista on tullut jo hyviä työtovereita ja juttu luistaa, nauraa Mirella Eskola.

Me olemme ammattilaisia puolin sun toisin ja ammattilaiset osaavat tehda lasia oli paikka mikä hyvänsä.

Lasinpuhaltajamestari Heikki Punkari

Eskola ei silti kiellä etteikö Nuutajärven 220-vuotisen lasinpuhalluksen historian loppuminen harmittaisi edelleen.

– Oli surullista, että Nuutajärvelle kävi näin, mutta nyt on aika katsoa tulevaisuuteen ja luodaan yhdessä parempaa tehdasympäristöä, jossa tehdä tätä luomistyötä. Nyt kun tehtaat on yhdistetty kasvatetaan osaamista ja yhteistyötä Iittalan lasitehtaalla.

Heikki Punkarin mielestä Fiskarsin miljoonien investointi Iittalaan luo uskoa tulevaisuuteen.

– Me olemme ammattilaisia puolin sun toisin ja ammattilaiset osaavat tehda lasia oli paikka mikä hyvänsä. Yhdessä on toimittu ja yhdistyminen on mennyt erittäin hienosti.

Toikan linnuissa säilyy Nuutajärven kosketus

Uudistetussa tehtaassa on lisää tilaa tehdä töitä.

– Lisää tilaa on, mutta on meillä lisää uunejakin kun nuutajärveläiset siirtyivät. Kuuma siellä edelleen tulee olemaan, kertoo Heikki Punkari.

Mirella Eskola uskoo, että uusi mänkilaitos ja sulatushuone lisäävät kuitenkin työturvallisuutta tehtaalla.

Yhtiön johto on korostanut, että uudistunut tehdas on merkittävä paitsi tietysti yhtiön kannalta myös suomalaisen lasimuotoilun tulevaisuuden kannalta.

– Toivon näin, mutta kyllä muotoilijoita enemmän tarvittaisiin minun mielestä. Tekijöitä on, mutta suunnittelijoita tarvitaan, sanoo Heikki Punkari.

– Lisää kehitystyötä tarvitaan. Meillä pitää olla hyviä uusia tuotteita, joita viedä maailmalle ja jotka tunnetaan vielä vuosienkin päästä, komppaa Mirella Eskola.

Nuutajärven tuotannosta tuotetaan erityisesti Oiva Toikan linnut. Toikan lintuja on tehty Nuutajärvellä vuodesta 1972. Lintuja tekevä Mirella Eskola uskoo, että Nuutajärven "tatsi" säilyy Iittalassakin.

– Suurin osa lintujen tekijöistä Nuutajärveltä siirtyi tänne iittalaan työskentelemään, että eiköhän ne ihan samalta näytä. Tietysti jokaisella tekijällä on oma jälki ja jokainen lintu on ainutlaatuinen, mutta työt jatkuvat samalla tavalla kuin ennenkin, sanoo Mirella Eskola.

Suomen lasimuseon kesänäyttelynä Riihimäellä esitellään Nuutajärven lasitehtaan historiaa. Päättymätön tarina - A Never-ending Story -näyttely kertoo Nuutajärven tarinaa vuodesta 1793 aina vuoteen 2014 asti. Näyttely avautuu 16.5.2014.