Pohjolan pomo, komissaari, presidentti – mitä valtiovarainministerin uran jälkeen?

Jutta Urpilaisen ura valtiovarainministerinä päättyi SDP:n puoluekokoukseen, jossa Antti Rinne valittin puolueen uudeksi puheenjohtajaksi ja mahdollisesti myös Urpilaisen salkun uudeksi haltijaksi. Mitä valtiovarainministerin uran jälkeen tehdään?

politiikka
Entisiä valtiovarainministereitä.
Yle / Lehtikuva

Suomen Pankin pääjohtaja - Erkki Liikanen, SPD

Valtiovarainministeri Holkerin hallituksessa 1987 – 90

Liikanen on SDP:n pitkän linjan poliitikko ja puoluevaikuttaja. Hän nousi Teiniliiton puheenjohtajan paikalta eduskuntaan kaikkien aikonen nuorimpana kansanedustajana 21-vuotiaana vuonna 1972.

Suomen pankin pääjohtaja Erkki Liikanen.
Yle

Hän päätti uransa eduskunnassa valtiovarainministerin kauteen Harri Hokerin hallituksessa vuosina 1987 – 90.

Sen jälkeen hänen uransa suuntautui Eurooppaan, Liikanen oli suurlähettiläänä ja Suomen edustaja Euroopan unionissa. Sitten hän palveli kaksi kautta komissaarina kunnes palasi Suomeen ja Suomen pankin pääjohtajaksi vuonna 2004.

Suomen Pankin johtokunnan jäsen - Matti Louekoski, SDP

Valtiovarainministeri Holkerin hallituksessa 1990 – 91

Matti Louekoski.
Matti Louekoski.Yle

Liikasen paikan kesken hallituskauden perinyt Matti Louekoski joutui huolehtimaan Suoman rahoista keskelle lama-ajan myllerrystä. Hän toimi ministerinä kauden loppuun ja jatkoi kansanedustajana.

Vuonna 1996 hänet valittiin Suomen pankin johtokuntaan, missä hän jatkoi eläkkeelle jäämiseensä saakka vuonna 2007.

Pohjolan pääjohtaja - Iiro Viinanen, Kokoomus

Valtiovarainministeri Ahon ja Lipposen I hallituksissa 1991 - 96

Iiro Viinanen.
Tuija Veirto / Yle

Ahon hallituksen tiukkana valtiovarainministerinä nimensä Suomen historiaan jättänyt Iiro Viinanen sai yllättäen jatkopestin vielä seuraavaksi pääministeriksi nousseen SDP:n Paavo Lipposenkin hallitukseen.

Hän kuitenkin harkitsi jo politiikasta vetäytymista ja tarttui tilaisuuteen vuoden kuluttua, kun Vakuutusryhmä Pohjolan pääjohtaja Yrjö Niskanen pyysi häntä seuraajakseen. Viinanen ehti toimia Pohjolan johdossa nelisen vuotta kunnes joutui vakuutusyhtiöiden uuden omistajaryhmän epäsuosioon, erosi ja siirtyi eläkkeelle.

Tasavallan presidentti - Sauli Niinistö, Kokoomus

Valtiovarainministeri Lipposen I ja II hallituksissa 1996 - 2003

Sauli Niinistö
Yle

Niinistön tie vei kahdeksan vuoden valtionvarainministeriuran jälkeen Luxemburgiin. Hän lähti Euroopan investointipankin varapääjohtajaksi ja hallituksen jäseneksi. EU:n jäsenmaiden hallinnoima Euroopan investointipankki rahoittaa yhdentymistä edistäviä hankkeita EU-maissa ja unionin ulkopuolella.

Pankissa työskennellessään Niinistö haastoi istuvan presidentin Tarja Halosen vuoden 2006 presidentinvaaleissa. Halonen kuitenkin valittiin jatkokaudelle ja Niinistö palasi Luxemburgiin.

Niinistö palasi Suomeen vuoden 2007 eduskuntavaaleihin, tuli valituksi kaikkien aikojen äänisaalillia ja nousi eduskunnan puhemieheksi. Hänet valittiin myös Palloliiton puheenjohtajaksi vuonna 2009. Kauden jälkeen hän ilmoittautui mukaan presidenttikisaan ja voitti. Hän on isännöinut Tamminiemeä vuodesta 2012.

Opetusministeri, kansanedustaja - Antti Kalliomäki, SDP

Valtiovarainministeri Jäätteenmäen ja Vanhasen I hallituksissa 2003 - 05

Antti Kalliomäki.
Antti Kalliomäki.SDP

Entinen seiväshyppääjä Kalliomäki pysytteli politiikan piirissä. Jo aiemmin kauppa- ja teollisuusministerinä olleen Kalliomäen valtiovarainministerin salkku vaihtui toisella hallituskaudella opetusministeriksi, kun Eero Heinäluoma nousi SDP:n johtoon ja otti painavamman salkun itselleen.

Hallituskauden jälkeen Kalliomäki jatkoi kansanedustajana vielä seuraavan kauden vuoteen 2011. Sen jälkeen hän ei enää asettunut ehdolle. Kalliomäki on nykyään eläkkeellä.

Eduskunnan puhemies - Eero Heinäluoma, SDP

Valtiovarainministeri Vanhasen I hallituksessa 2005 - 07

Eero Heinäluoma.
Yle

Heinäluoma jatkoi valtiovarainministerinä Vanhasen hallituksen loppuun saakka. Seuraavaksi salkku kuitenkin meni vaaleissa menestyneelle kokoomukselle ja Heinäluoma luopui vaaleissa tappion kärsineen SDP:n puheenjohtajuudesta vuonna 2008.

Hän palasi kansanedustajaksi ja hänet valittiin eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi. Seuraavissa eduskuntavaaleissa Heinäluoma valittiin kolmannelle kaudelleen ja kansanedustajat äänestivät hänet eduskunnan puhemieheksi.

Pääministeri - Jyrki Katainen, Kokoomus

Valtiovarainministeri Vanhasen II ja Kiviniemen hallituksissa 2007 - 11

Jyrki Katainen.
Jyrki Katainen.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Kokoomuksen puheenjohtaja Katainen nousi vuoden 2007 vaaleissa alkaneen kokoomuksen nousun myötä hallituksen kakkospaikalle Vanhasen valtiovarainministeriksi. Pääministeri vaihtui välillä Mari Kiviniemeksi, mutta Katainen jatkoi kauden loppuun.

Seuraavissa vaaleissa kokoomus otti jo vaalivoiton ja Katainen siirtyi pääministeriksi. Hankalat hallitusneuvottelut kuitenkin johtivat kuuden puolueen hallituksen muodostamiseen ja laaja hallituspohja näkyi välillä päätöksenteon vaikeutena. Hallitusta työllisti myös Yhdysvalloista vuonna 2008 levinnyt talouskriisi, joka poiki erillisen euroalueen kriisin.

Kymmenen vuotta kokoomusta ja kolme vuotta hallitusta johdettuaan Katainen ilmoitti luopuvansa tehtävistään. Puolueen uusi puheenjohtaja ja todennäköinen pääministeri valitaan kesäkuussa.

Katainen ei ole paljastanut tulevaisuudensuunnitelmiaan, ainoastaan kertonut kiinnostuksestaan korkea-arvoisiin EU-tehtäviin.

? - Jutta Urpilainen, SDP

Valtiovarainministeri Kataisen hallituksessa 2011 - 14

Jutta Urpilainen.
Jutta Urpilainen.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Jutta Urpilainen nousi valtiovarainministeriksi, kun hänen luotsaamansa SDP nousi kakkossijalle vuoden 2011 eduskuntavaaleissa aiemmalta kolmossijalta.

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne kuitenkin haastoi ja voitti Urpilaisen kevään 2014 puoluekokouksen puheenjohtajaäänestyksessä.

Urpilainen on jo ilmoittanut, ettei jatka valtiovarainministerinä vaan palaa kansanedustajaksi.