Pernaa: SDP:n johtajavaihdos oli poikkeuksellinen tilanne

Dosentti Ville Pernaan mukaan Antti Rinteen on otettava vastaan valtiovarainministerin salkku, jos tämä haluaa osoittaa olevansa toiseksi suurimman hallituspuolueen puheenjohtajan mitat täyttävä henkilö.

politiikka

Poliittisen historian dosentti ja Suomen Kuvalehden päätoimittaja Ville Pernaa pitää SDP:n puheenjohtajavaihdosta dramaattisena.

- Suuren puolueen istuva puheenjohtaja ei ole mittauttanut luottamustaan puoluekokouksessa, silloin kun on ollut näin merkittävää tyytymättömyyttä ilmassa, lähes 30:een vuoteen. Tämä oli aivan poikkeuksellinen tilanne, Pernaa sanoo.

Pernaan mukaan äänten jakautuminen lähes kahtia kertoo puolueen jakautuneisuudesta.

- Puheenjohtajan vaihtaminen on kova signaali ja vieläpä se, että hänet voittaa ehdokas, joka ei ole kansanedustaja eikä ministeri, vaan tulee ulkokehältä. Tämä kertoo siitä, että tyytymättömyys on ollut laajaa, Pernaa sanoo.

Pernaan mukaan puolueen verrattain huono kannatus sekä tyytymättömyys muun muassa hallituksen säästöpäätöksiin ja verotuspolitiikkaan ovat kohdistuneet puheenjohtaja Jutta Urpilaiseen.

- Ennen kaikkea kannatusprosentti on se, millä puoluejohtajaa mitataan, hän kiteyttää.

Pernaan mukaan suurin kysymys kuuluu, mitä Rinteen valinta merkitsee hallituksen jatkon kannalta.

- Puheenjohtajakamppailun aikana hän on kritisoinut joitakin hallituksen ratkaisuita, niin on kaksi vaihtoehtoa: joko hän harkitsee asioita uudelleen ja sitoutuu hallituksen linjaan, tai sitten jää kokoomukselle harkittavaksi halutaanko SDP:lle antaa vapauksia, Pernaa sanoo.