Viisufani kirjaa kilpailun kohauttajat ja kohokohdat – merkintöjä jo 1970-luvulta saakka

Kun Euroviisujen mahtipontinen tunnusmusiikki pyörähtää käyntiin, Janne Turunen liimautuu ruudun ääreen. Kädessä on ruutuvihko, johon hän on kirjoittanut muistiinpanoja jo 70-luvulta saakka. Konkarifani toivoisi musiikille pääroolia ja jättäisi muun muassa politikoinnin pois.

viihde
Kuvassa viisufani Janne Turunen asianmukaiseti viisupaitaan pukeutuneena.
Janen Turunnen fanittaa viisuja.YLE / Kalle Niskala

Television vieressä oleva pöytä notkuu herkuista, lippu on otettu esiin ja kädessä on tuttu ja turvallinen viisuvihko. Tällä varustuksella perholainen Janne Turunen selviää Euroviisuista.

Turunen on kirjannut kilpailusta havaintoja ja kommentteja ruutuvihkoonsa jo 70-luvulta saakka. Hän kirjoittaa ajatuksiaan muun muassa esiintyjistä, esityksistä, kohauttajista ja tietysti voittajista. Tarkassa syynissä ovat vuosittain myös vedonlyöntitilastot.

Turusen mukaan viime vuosina kilpailuun on tullut muun muassa entistä radioystävällisempiä kappaleita. Tänä vuonna esimerkiksi kisajärjestelyt saavat konkarilta kehuja.

– Malmön viimevuotiset kisat olivat kaikin puolin nappisuoritus eikä Kööpenhaminassa tunnuta jäävän siitä yhtään, opettajana työskentelevä Turunen sanoo.

Kohauttajat kuuluvat asiaan, ja tällä kertaa sellaiset ovat Itävallan parrakas nainen sekä rohkeasti esiintyvät puolalaiset naiset. Turunen on kirjoittanut näistä kommentit myös vihkoonsa.

– Osallistujia on kaikkiaan 37, joten esiintyjien täytyy yrittää erottautua. Usein sitten käytetään nimenomaan tällaisia ulkomusiikillisia keinoja.

– Täytyy kyllä sanoa, että esimerkiksi Itävallan kappale on kuitenkin ihan tyylikäs ja on päässyt vedonlyönneissäkin korkealle, Turunen jatkaa.

Tämän pitäisi olla musiikillinen tapahtuma, joka paremminkin yhdistää osallistujamaita.

Janne Turunen, Perho

Voittaja on tuhannen taalan kysymys

Politiikka puski Euroviisuihin tänäkin vuonna, kun yleisö buuasi semifinaalista jatkoon päässeelle Venäjälle.

– Mielestäni politiikka ei sinänsä kuulu Euroviisuihin, joten onhan tuollainen vähän ikävä ilmiö. Tämän pitäisi olla musiikillinen tapahtuma, joka paremminkin yhdistää osallistujamaita, Turunen sanoo.

Turunen kiinnittää oman huomionsa musiikkiin. Suomen kappale saa kehuja.

– Pohjanmaalta kajahtaa jälleen tänäkin vuonna. Yhtyeellä on kyllä hieno kappale.

Turusen omat suosikit löytyvät pitkälti Pohjoismaista. Mutta kuka nappaa lopulta voiton?

– Se on tuhannen taalan kysymys. Ruotsi ja Armenia ovat vahvoilla, jos voittaja on balladi. Tanskan nopeatempoisempi kappale on taas tarttuva ja iloinen. Myös Norja ja Malta voivat menestyä. Oikeastaan melkein mikä maa tahansa voi voittaa, Turunen nauraa.