WinCapitan lounaissuomalainen jäsenistö joutui maksumiehiksi

Varsinais-Suomen käräjäoikeus määräsi 49 sijoitusklubin lounaissuomalaista jäsentä maksamaan valtiolle rikoshyötynä noin 6,5 miljoonaa euroa. Oikeuden mielestä WinCapitassa oli kyse pyramidihuijauksesta.

Sijoitusklubi WinCapitaan liittyviä taloudellisia epäselvyyksiä on viime vuosina käsitelty useassa eri käräjäoikeudessa. Perjantaina ratkaisunsa antanut Varsinais-Suomen käräjäoikeus on ruotinut 50:n Lounais-Suomen alueella asuvan klubin jäsenen järjestelmästä saamien tuottojen kohtaloa.

Oikeus yhtyi syyttäjän näkemykseen siitä, että valuuttakauppaan vihkiytyneessä WinCapitassa oli kyse pyramidihuijauksesta. Näin ollen vastaajat saivat järjestelmästä rikoshyötyä.

Oikeus määräsi 49 henkilöä maksamaan valtiolle yhteensä noin 6,5 miljoonaa euroa. Yksittäiset summat vaihtelevat 10 000:sta 675 000 euroon. Yhden vastaajan osalta syyttäjä luopui vaatimuksista ja seitsemän henkilön kohdalla oikeus kohtuullisti maksettavia summia.

WinCapitan päätekijäksi katsottu Hannu Kailajärvi tuomittiin aiemmin vankeuteen törkeästä petoksesta ja rahankeräysrikoksesta. Varsinais-Suomen käräjaoikeuden käsittelemässä asiassa vastaajia ei syytetty rikoksista, vaan kyse oli Kailajärven toimien tuottamasta taloudellisesta hyödystä.

Kihlakunnansyyttäjä Petri Hiltunen arvioi, että hän ei valita tuomiosta. Osa vastaajista puolestaan pitää WinCapitasta saamiaan tuottoja laillisina. Asian käsittely saaneekin jatkoa hovioikeudessa.