Sankarihautausmaat puhtaiksi viikon mittaisilla talkoilla

Pohjois-Karjalan sankarihautausmailla tehdään alkaneen viikon aikana kunnostustalkoita. Vapaaehtoiset pesevät pois esimerkiksi muistolaattoihin kertynyttä sammalta. Töitä tehdään seurakuntien ohjauksessa, ja valmista on Kaatuneiden muistopäiväksi.

Kotimaa
Sankarihautoja Joensuun hautausmaalla
Joensuun hautausmaalla oleva sankarihauta-alue on päässyt nurmettumaan. Pekka Sivukari / Yle

Reserviläis-, veteraani-, ja kiltajärjestöjen jäsenet siistivät sankarihautausmaiden ympäristöä eri puolilla Pohjois-Karjalaa. Viikon mittaisten talkoiden aikana myös pestään ristejä ja muistomerkkejä. Talkoot liittyvät jatkosodan päättymisen 70-vuotisjuhlavuoteen ja Tammenlehvän perinnesäätiön muistomerkkien taltiointiprojektiin.

Töitä tehdään seurakunnan ohjauksessa, ja esimerkiksi Kontiolahdella talkoisiin on liitetty laajempaa kunnostusta.

– Muistomerkit puhdistetaan perusteellisemmin, tekstit hopeoidaan, vaihdetaan kukkapesät. Tämä on seurakunnan osio, jota seuraa varsinainen reserviläisten tekemä talkootyö, joka on siistimistä ja pusikoitten poistamista, kuvailee seurakuntamestari ja Pohjois-Karjalan reserviläispiirin puheenjohtaja Hannu P Martikainen.

Peseminen on sellaista, johon seurakunnalla ei monesti tahdo olla aikaa.

Hannu P Martikainen

Sankarihaudoista pidetään hyvää huolta. Tämä vaatii kuitenkin työtä, ja vapaaehtoiset haluavat ojentaa auttavan kätensä muutoinkin kiireiseen seurakunnan kevätkauteen.

– Monilla hautausmailla on lappeellaan olevia pieniä muistolaattoja, ja ne tahtovat helposti jäädä nurmikon sisään. Niihin tulee epäpuhtautta, johon sitten kasvaa erilaista sammalta ja sen poistaminen ja peseminen on sellaista, johon seurakunnalla ei monesti tahdo olla aikaa ja voimavaroja.

Nyt talkoisiin osallistuvat tahot toivovatkin, että talkoista syntyisi jokavuotinen perinne. Sankarihautausmaalle voitaisiin esimerkiksi nimetä oma kumminsa, joka seuraisi alueen kuntoa.