1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Vihreillä on ikääntyneet kasvot Suomessa ja Euroopassa

Nuoriin, cityvihreisiin ja naisiin vedonnut puolue on ikääntynyt kauas äänestäjäkunnastaan, kirjoittaa Yle Uutisten EU-erikoistoimittaja Susanna Turunen.

Vihreiden eurovaaliehdokkaiden taustatiedot. Lähde: Ylen vaalikone. Kuva: Juha Rissanen / Yle uutisgrafiikka.

Vihreät rakentui nuorten idealistien sekä radikaalien ajatusten ja toimien pohjalle. Sitä aatepaloa on viime vuosina nähty kovin vähän, koska puolueen oli pakko aikuistua eli laajentaa agendaa ajat sitten.

Vihreiden on ollut pakko sopeutua valtapoliittiseen toimintakulttuuriin, jotta se on voinut vaikuttaa puolueelle muihinkin tärkeisiin asioihin kuin ympäristönsuojeluun ja ihmisoikeuksiin. Onko se johtanut siihen, että puolueen kasvot ovat lähes muuttumattomat yli kolmenkymmenen vuoden jälkeen?

Suomen vihreiden EU-edustus päätti kautensa europarlamentissa yli eläkeikäisenä. Tarja Cronbergin ja Satu Hassin keski-ikä on 66 vuotta. Ukrainan kriisin takia puolueen kärkiehdokkaaksi näkyvyydessä noussut Heidi Hautala lähentelee kuuttakymmentä.

– Nyt on juuri sellaiset ajat, että Euroopan parlamentin valta on kasvanut ja siellä tarvitaan ihmisiä, joilla on kokemusta ja näkemystä ja myös kykyä toimia, käyttää sitä mahdollisuutta, että Euroopan parlamentti pystyy puolustamaan kansalaisten etuja, sanoo Hautala Ylen vaalikoneen meppigalleriahaastattelussa.

Parlamenttiin hakee jatkopestiä myös 70 vuotta täyttänyt Tarja Cronberg.

Vaalikonevastausten perusteella virheät on suhteellisen homogeeninen joukko, joka tykkää EU:sta, lisäisi laillista maahanmuuttoa sekä ajaa ihmisoikeuksien ja ympäristön asiaa. Puolustuspoliittisesti vihreät nojaa Eurooppaan, ei Natoon.

EU:n laajentuminen ja liittovaltio sen sijaan jakavat ehdokkaiden mielipiteet. Vihreiden perinteinen auktoriteettien vastustaminen näkyy siinä, että puolet ehdokkaista viittaa kintaalla EU-direktiiveille.

Tavoitteiden saavuttamiseen tarvitaan nuoria

Jos kuuntelee vihreiden puheenjohtajaa Ville Niinistöä, ratkaisut ovat ennemmin tulevaisuuden tekijöiden käsissä.

– Euroopan tasolla puhutaan siitä, että uusiutuvalla energialla voidaan luoda satojatuhansia, jopa miljoonia työpaikkoja. Se, että Euroopan Unioni on edelläkävijä näissä ratkaisuissa, varmistaa sen, että meillä on teollisuutta Euroopassa jatkossa. Tässä on kysymys siitä, että ollaan sekä ympäristön, ilmaston ja teollisuuden puolella, Niinistö sanoi puolueen kampanja-avauksessa Helsingissä.

Euroopan vihreiden kannatus on laskussa. Ryhmä saattaa menettää parikymmentäkin paikkaa parlamentissa, eikä Suomen vihreiden kaksi paikkaakaan ole itsestäänselvyys.

Nuoriin, cityvihreisiin ja naisiin vedonnut puolue on ikääntynyt kauas äänestäjäkunnastaan. Kautensa päättänyttä parlamenttiryhmää johtanut ranskalais-saksalainen Daniel Cohn-Bendit ehti täyttää 69 vuotta.

Europarlamentin paikkajako kaudella 2009-2014. Valkoisella pohjalla parlamenttiryhmiin kuuluvat suomalaispuolueet. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Aika siirtyä uuteen aikakauteen

Vihreiden tavoite sukupuoli- ja ikätasa-arvosta on saattanut kääntyä aatetta itseään vastaan.

Uutta verta ja aatteen paloa tarjoaa kolmekymppinen puolueryhmän toinen kärkiehdokas Komission johtoon, saksalainen Ska Keller.

– Paljon on vielä tekemistä. Pääpuolueet nimittävät vain tietyn ikäisiä miehiä johtotehtäviin. Eurooppa on kuitenkin enemmän. Puolet asukkaista on naisia ja suuri osa nuorista ei tule kuulluksi eurooppalaisessa politiikassa. On tärkeää, että kaikki yhteiskunnan tahot ovat edustettuina sekä Euroopan parlamentissa että johtotehtävissä”, sanoi Ska Keller vihreiden kampanjan avaustilaisuudessa Helsingissä.

Keller on usein Suomessa, sillä hän on naimisissa suomenruotsalaisen kansalaisaktivistin Markus Draken kanssa.

Ryhmän toinen kärkiehdokas on kuusikymmentä täyttänyt ranskalainen maaviljelijä José Bové.

Vihreät puhuvat mielellään nuorisotyöttömyyden taittamisesta ja tulevasta vihreästä teknologiasta. Miksi siis puolue ja sen eurooppalainen kotiryhmä ovat juuttuneet 60–80-lukujen nostalgiaan ja vanhojen aktivistien saavutuksiin?

Katso tästä vihreiden ehdokkaiden videohaastattelut ja tiedot Ylen vaalikoneessa. (siirryt toiseen palveluun)

Yle keskittyy yhtenä päivänä analysoimaan yhden puolueen politiikkaa ja ehdokkaita. Maanantaina 12.5. vuorossa vihreät.