1. yle.fi
  2. Uutiset

Papilloomavirus voi tarttua myös lapseen

Kohdunkaulansyöpää aiheuttava virus leimataan usein sukupuolitautien tapaan leviäväksi. Tuoreet tutkimukset kuitenkin osoittavat, että se voi tarttua myös sikiöön tai vastasyntyneeseen.

Kotimaan uutiset
Rokotus.
Yle

Papilloomavirus leimataan tavallisesti sukupuolitautien tapaan leviäväksi, mutta se on vain osatotuus. Tuoreet tutkimukset osoittavat, että papilloomavirus voi tarttua myös sikiöön tai vastasyntyneeseen.

– Viimeisimmässä tutkimuksessa on havaittu, että lapsilla, jotka eivät ole saaneet HPV-rokotetta eivätkä aloittaneet seksielämäänsä, on todettu solukokeissa HPV16-tyypin muistisoluja. He ovat siis saaneet jossain vaiheessa HPV-ifektion, kertoo Turun yliopiston tohtorikoulutettava Anna Paaso.

Lapsi voi saada papilloomaviruksen äidiltään jo raskauden aikana istukan kautta. Virus voi myös siirtyä vastasyntyneeseen synnytyskanavasta synnytyksen aikana.

Lapsi voi saada äidiltään myös vastustuskykyä

Toiset äidit antavat lapselleen pelkän viruksen, toiset myös vastustuskykyä. Jos äiti on saanut tartunnan hiljattain, hän ei pysty antamaan lapselleen vastustuskykyä.

– Voisi ajatella, että jos lapsi saa ainoastaan viruksen, ei muistisoluja, tilanne on lapsen kannalta huonompi. Silloin immuunipuolustus ei pysty toimimaan niin tehokkaasti virusta vastaan, Paaso sanoo.

Anna Paaso
Tohtorikoulutettava Anna PaasoJorma Tuominen / Yle

HPV-rokote otettiin 12–13-vuotiaiden tyttöjen rokotusohjelmaan viime syksynä. Paaso muistuttaa, ettei rokotteella vielä tehdä ihmeitä. Jotta kohdunkaulansyöpätapaukset saadaan minimiin tai kokonaan pois, rokotteen kattavuuden koko populaatiossa tulisi olla parempi. Tällä hetkellä kattavuus on 50 prosenttia ja sen tulisi olla yli 80 prosenttia.

Kohdunkaulansyövän lisäksi papilloomavirus aiheuttaa muun muassa suun ja nielun alueen syöpää. Nämä sairaudet koskevat myös miehiä.

Lue seuraavaksi