1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liikenne

Turvavyön käyttäminen pelastaisi kymmeniä henkiä vuodessa

Turvavyön laiminlyövä matkustaja asettaa itsensä ohella myös muut henkilöautossa istuvat suureen vaaraan. Liikenneturvan mukaan huolestuttavan suuri määrä nuorista kuljettajista ajaisi, vaikka osa matkustajista ei käyttäisi turvavöitä.

liikenne
Rikkinäinen tuulilasi
Kalle Niskala / Yle

Liikenneturva muistuttaa nuoria turvavyön käytön tärkeydestä kesän kynnyksellä.

Kesän onnettomuustilastot ovat karua luettavaa, sillä lähes puolet nuorten liikennekuolemista tapahtuu viikonloppuisin kesä-elokuun aikana.

Liikenneturvan mukaan kuolonkolareiden yleisimmät syyt ovat rattijuopumus, ylinopeus ja turvavyön käyttämättä jättäminen.

Koulutusohjaaja Esa Aho toteaa, että turvavyön käyttö pelastaisi kymmeniä ihmisiä vuodessa.

- Jos otetaan huomioon turvavyö, pyöräilykypärä ja heijastin, niin noin 60 voisi jäädä vuosittain henkiin.

”Sama kuin saisit henkilöauton niskaasi”

Ahon mukaan turvavyön laiminlyövä matkustaja asettaa itsensä ohella myös muut henkilöautossa istuvat suureen vaaraan. Kun auto törmää seinään 50 kilometrin nopeudessa, niin silloin auton sisällä olevat massat kasvavat 40-kertaisiksi.

Kun 80 kiloa painava henkilö sinkoutuu kohti auton etuosaa, niin se olisi sama kuin saisit henkilöauton niskaasi.

Esa Aho

- Tuolloin, kun esimerkiksi 80 kiloa painava henkilö sinkoutuu kohti auton etuosaa, niin se olisi sama kuin saisit henkilöauton niskaasi.

- Kuljettajan penkki ratkeaa, jolloin kuskin rintakehä ottaa kaiken painon vastaan. Siinä ovat kylkiluut jo aika piukilla, Aho selvittää.

Liikenneturvan Nuorisotutkimuksen mukaan 41 prosenttia nuorista kuljettajista ajaisi autoa, vaikka kaikki matkustajat eivät käyttäisi turvavöitä. Aho pitää lukua huolestuttavana.

- Kavereilla on todella voimakas vaikutus kuljettajaan. Jos kuljettaja käyttää vöitä, niin hän varmasti haluaisi, että muutkin autossa käyttäisivät turvavöitä. Ehkä siinä kuitenkin mietitään sitä, että mitä ne kaverit sanovat, jos rupeaa nipottamaan jostain turvavöistä.

Turvavyökiertueella tutustutaan vaaratekijöihin

Liikenneturvan turvavyökiertue pysähtyy Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueella kolmessa ammattiopistossa 12.-15.5.2014.

Kiertueella opiskelijat pääsevät punnitsemaan törmäyspainoaan 50 km/h äkkipysäyksessä ja kokemaan turvavyön merkitystä, kun auto menee katon kautta ympäri.

Myös onnettomuustilanteisiin johtaneista syistä ja omasta liikennekäyttäytymisestä keskustellaan ohjatusti omien kavereiden kanssa.

Lue seuraavaksi