1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vuoden nuori taiteilija -työpari näkee taidetta arjessa – kasvihuonekin mahtuu museoon

Vuoden 2014 nuoreksi taiteilijaksi valittu työpari Janne Nabb ja Maria Teeri ei tervehdi näyttely-yleisöä perinteisellä kuvataiteella. Vuoropuhelua käyvät niin videot, installaatiot, asetelmat kuin tulosteetkin.

Kotimaan uutiset
Vuoden nuori taiteilijia 2014 -näyttely, Janne Nabbin ja Maria Teeri
Antti Eintola / Yle

Janne Nabb ja Maria Teeri ovat työpari ja työparina heidät myös nimettiin Vuoden nuoreksi taiteilijaksi. Nimityksen hedelmiä pari pääsee poimimaan nyt, kun palkintonäyttely Tampereen taidemuseossa on valmis avattavaksi yleisölle.

Työtä Tuntemattomien juhlien jäänteet -näyttelyn eteen on tehty viime metreille asti.

– Aika lailla loppuun asti sai tehdä reippaasti töitä, että saatiin valmiiksi, nauraa Maria Teeri.

Vuoden nuori taiteilijia 2014 -näyttely
Antti Eintola / Yle

Näyttely on mielenkiintoinen yhdistelmä animaatiota, seinäkirjoituksia, vesivärimaalauksia, tulosteita, installaatioita, asetelmia ja performatiivisia interventioita.

Kokonaisuus ammentaa niin arjesta kuin ihmisten ja hyödykkeiden kohtaamisesta. Teoksissa voi ihmisen kosketuksen lisäksi aistia myös eläinten ja luonnonvoimien kosketuksen. Työparin persoonallinen tyyli näkyy myös näyttelykirjassa, joka poikkeaa sekin totutusta.

Näyttelyssä on noin 30 teosta. Myös työparin toinen puolisko, Janne Nabb, myöntää kovan uurastuksen.

– Väsynyt, mutta onnellinen, taiteilija huokaa.

Voisi sanoa, että Nabb ja Teeri näkevät taidetta joka puolella. Työhuoneen vanha muovimatto voi olla taidetta siinä, missä vesivärityöt. Jälkeen jäänyt muistilappu siinä missä museoon rakennettu kasvihuone. Työpari myös dokumentoi työvaiheensa, teoksensa ja niihin liittyvät tarinat. Se on yksi tapa muistaa.

Esimerkiksi kasvihuoneen taustalta löytyy oma tarinansa. Maria Teeri kertoo, että heillä on näyttelyssä mukana paljon ylijäämäteoksia. Myös vanhoja maalauksia, joista pari ajatteli, että mitähän niille voisi tehdä. Ja sitten mukaan astui kasvihuone.

Vuoden nuori taiteilijia 2014 -näyttely, Maria Teeri
Maria Teeri kasvihuoneessa.Antti Eintola / Yle

– Meillä on kasvihuoneviljelijä naapurissa ja ikkunalla on ollut juurtumassa tomaatintaimia. Ajateltiin, että itsekin voisi laittaa taimia kesällä, että saisi satoa. Saatiin sitten ajatus, että voitaisiin käyttää näitä maalauksia kasvitukina ja kokeilla miten museossa onnistuu tomaatinkasvatus.

Miten katselijan kannattaa lähestyä näyttelyä, siihen työparilla on tarjota pari vinkkiä.

– Ehkä tällainen perinteinen: avoimin mielin. Että katsoo oikeasti niitä asioita ja koittaa löytää niistä joitakin yhteyksiä, miten eri esineet ja teokset keskustelevat keskenään, Nabb sanoo.

Teeri lohduttaa, että tätä näyttelyä katsoessa on turha murehtia sitä ymmärtääkö teoksia vai ei. Näyttely on tietynlaista leikkiä tekijöille ja sitä se voi olla myös yleisölle.

Vuoden nuori taiteilijia 2014 -näyttely
Suurennuslasi.Antti Eintola / Yle

– Sekin on tosi tärkeää, että voi vain ihmetellä ja olla myös hämmentynyt.

Nabbin ja Teerin näyttelyn rakentaminen on ollut taidemuseon kannalta mielenkiintoista. Alussa ei ollut täysin varmaa, millaiseksi näyttely muotoutuu, mutta näyttelypäällikkö Tapani Pennanen on iloinen lopputuloksesta.

– Tämä nimenomaan tuo jotain uutta yleisölle, aivan uuden näkökulman. Ehkä ei, jos ajatellaan taiteen kenttää laajemmin. Käsitteellistä ja visuaalista taidetta yhdistelevää taidetta on toki tehty aiemminkin, mutta tässä Vuoden nuori taiteilija -traditiossa tämä on uutta.

Pennasen mukaan on tärkeää, että Vuoden nuori taiteilija -valinnalla tuodaan esiin tämän hetken taidetta.

Vuoden nuori taiteilija on valittu jo 30 vuoden ajan. Seuraavan valinnan yhteydessä avataan myös verkkosivut, joilla nuoriksi taiteilijoiksi vuosien varrella valitut taiteilijat esittäytyvät.

Vuoden nuori taiteilija 2014 -näyttely Tuntemattomien juhlien jäänteet Tampereen taidemuseossa 10.5.–17.8.2014.

Lue seuraavaksi