SDP:n Kymäläinen: "Rinnettä äänestäneet puoluekokousedustajat eivät nähneet kokonaisuutta"

SDP:n ruokolahtelainen kansanedustaja Suna Kymäläinen ei ole täysin varma, että puolukokouksessa toteutui puoleen jäsenistön enemmistön tahto.

Kotimaa
Antti Rinne puhuu.
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

SDP:n puheenjohtajavalinta herättää pohdintaa puolueen kansanedustajien riveissä. Varsinkin Jutta Urpilaisen tukijoukoissa seisoivat kansanedustajat pohtivat miten puolueen hallitustaival jatkuu.

Jutta Urpilaista kisassa kannattanut SDP:n lappeenrantalainen kansanedustaja Anneli Kiljunen ei usko, että hallitusyhteistyö olisi katkolla, vaikka Rinne onkin arvostellut hallituksen päätöksiä.

– Kuten Antti Rinne itsekin on todennut, niin haluaa hän tarkentaa nyt tiettyjä asioita ja avata hallitusohjelmaa. Hänhän on puhunut mm. elvyttävistä toimenpiteistä ja varmasti lähiaikoina kuulemme mitä nämä tarkoittavat, Kiljunen pohtii.

Anneli Kiljunen ei kuitenkaan usko, että puolue olisi nyt ammattiyhdistysliikkeen talutusnuorassa.

Toteutuiko kentän tahto?

Suna Kymäläinen pohtii, että toteutuiko Rinteen valinnassa puolueen kentän todellinen tahto.

– Kaikissa tietämissäni yhdistyksissä missä tehtiin neuvoa antavia jäsenäänestyksiä oli Urpilainen selvä suosikki. Toki minulla ei ole koko Suomen kattavaa tietoverkostoa, mutta jos ajattelen minua lähestyneitä ihmisiä, niin kyllä viesti on ollut voimakkaasti Urpilaista tukevaa. Siksikin tämä on nyt sulattelun paikka, Kymäläinen pohtii.

Kymäläiselle Rinteen valinnasta on tuli tuoreeltaan olo, että tajusivatko uutta puheenjohtajaa äänestäneet miten kovissa paikoissa Urpilainen on puheenjohtajana ja valtionvarainministerinä ollut.

– Kun asiaa katselee eduskunnan suunnalta ja laaja-alaisesti, niin näen tämän haastavana tilanteena. Pääministeri on ilmoittanut lähtevänsä ja nyt meillä vaihtuu myös valtionvarainministeri, Urpilainen miettii.

Kymäläisen mukaan myös pian edessä olevat eurovaalit asettavat ison haasteen Rinteelle.

– Antti joutuu myös näiltä osin melkoiseen tulikasteeseen ja nähtäväksi jää miten hän niissä pärjää, Kymäläinen sanoo.