Kärkipoliitikot: Rinne toivotetaan tervetulleeksi, mutta...

Yle Uutiset kokosi yhteen poliitikoiden kommentteja SDP:n puheenjohtajavaalin tuloksesta.

politiikka
Kokoomuksen puheenjohtajaehdokkaat Alexander Stubb (vas.), Paula Risikko ja Jan Vapaavuori Oulun Rotuaarilla 7. toukokuuta
Timo Heikkala / Lehtikuva

Katainen: Talouden tasapainotussopimuksissa pitää pysyä

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) toivoo SDP:n uuden johtajan Antti Rinteen pitävän kiinni kehysriihessä sovituista ratkaisuista.

– Sosiaalidemokraatit ovat sopineet muiden puolueiden kanssa yhdessä talouden tasapainotustoimista, ja on hyvä jos sopimuksista pidetään kiinni, Katainen sanoi.

Katainen halusi perjantaina kiittää Jutta Urpilaista pitkästä yhteistyöstä.

– Lämpimät kiitokset Jutta Urpilaiselle tiiviistä ja vaikeasta yhteistyöstä, joka on kuitenkin ollut tuloksekasta. Hän on laittanut oman edun sivuun Suomen edun puolesta, ja se osoittaa suurta johtajuutta, Katainen sanoi.

Soini Urpilaiselle: "I feel for you"

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini uskoo puolueensa yhteistyön SDP:n kanssa jatkuvan samanlaisena puheenjohtajavaihdoksesta huolimatta.

Soini pitää epätodennäköisenä, että perussuomalaisia viime vuosina äänestänyttä työväestöä palaisi ay-liikkeessä pitkään vaikuttaneen Rinteen valinnan myötä demarien tukijoiksi.

Soini sanoo tuntevansa myötätuntoa SDP:n väistyvää puheenjohtaja Jutta Urpilaista kohtaan.

– Jos englanniksi voi jotain sanoa, niin_ I feel for you_, Soini totesi.

Soini sanoo pitävänsä erikoisena tilannetta, jossa kaksi johtavaa ministeriä jättää hallituksen.

Arhinmäki: Vaihdokset luovat painetta hallituksen politiikan muuttumiselle

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäen mukaan SDP:n puheenjohtajan vaihtuminen saattaa vaikuttaa hallituksen talouspoliittiseen linjaan.

– Rinteen kampanjasta näki, että hänellä on hyvin erilainen linja kuin mitä Urpilaisella on ollut. On mielenkiintoista nähdä, miten se vaikuttaa hallituksen työskentelyyn ja politiikkaan, Arhinmäki toteaa.

Arhinmäki ei ota kantaa siihen, viekö uusi puheenjohtaja vasemmistoliitolta ääniä SDP:n laariin.

– En ole ajatellut tätä SDP-vasemmistoliitto -akselilla. Äänestäjien liikkuvuus on lisääntynyt ja erityisestihän liikkuvuutta on vasemmistoliiton ja vihreiden välillä, Arhinmäki sanoo.

Haglund: Suuret linjanmuutokset eivät palvelisi hallituksen uskottavuutta

RKP:n puheenjohtaja, puolustusministeri Carl Haglund sanoo, että SDP:n puheenjohtajan vaihtuminen ei saisi vaikuttaa hallituksen tekemiin päätöksiin.

Antti Rinne on aiemmin ilmoittanut, että joitakin kehysriihen päätöksiä olisi vielä syytä käydä läpi. Rinne harkitsisi uudelleen esimerkiksi hallituksen päätöstä leikata lapsilisiä. Haglund ei pidä ajatusta realistisena.

– Nyansseista voi tietenkin aina keskustella. Mutta suuret linjanmuutokset eivät palvelisi yhteiskuntaamme, hallituksen uskottavuutta, eivätkä hallituksen toimivuutta.

Haglund kiittelee Jutta Urpilaisen työskentelyä hallituksessa ja SDP:n puheenjohtajana.

– Jutta on tehnyt upeaa työtä, hän on ollut hyvä ministeri ja kollega, Haglund sanoo.

Vapaavuori: Rinne on parkkiintunut neuvottelija

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok.) mukaan SDP:n puheenjohtajavaihdos ei vaikuta hallituksen linjaan.

Vapaavuori uskoo uuden puheenjohtajan Antti Rinteen mieltävän, että hallituspuolueet pelaavat samassa joukkueessa työllisyyden ja kasvun puolesta. Hän ei näe Rinteen esittämiä hallituskritiikkejä ongelmallisina.

– Kun ihmiset käyvät kampanjoita niin sitä käydään välillä vähän reippaammin, mutta tehtävän myötä ymmärretään siihen liittyvä vastuu ja kokonaiskuva, minkä edessä Suomi on, Vapaavuori sanoo.

Hän kuvaa Rinnettä kokeneeksi ja parkkiintuneeksi neuvottelijaksi.

Risikko odottaa Rinteestä hyvää yhteistyökumppania

Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko (kok.) odottaa yhteistyön jatkuvan hyvänä SDP:n uuden puheenjohtajan kanssa.

– Odotan hänestä erittäin hyvää yhteistyökumppania. En tunne häntä henkilökohtaisesti, mutta uskon, että yhteistyö hänenkin kanssaan pelaa hyvin, Risikko sanoo.

Risikko uskoo Rinteen valinnan tuovan jotain uusia tuulia ja toimintatapoja, mutta odottaa suurten linjojen pysyvän ennallaan. Hän ei usko, että hallitusohjelmaa lähdetään avaamaan.

Risikko ei näe yhteyttä SDP:n ja kokoomuksen puheenjohtajakisojen välillä.

Stubb: Hallituksen suuri linja pysyy

Ulkomaankauppa- ja eurooppaministeri Alexander Stubb (kok.) arvioi hallituksen linjan pysyvän SDP:n puheenjohtajavaihdoksesta huolimatta.

- En usko, että hallitusohjelmaa lähdetään avaamaan. Olen puhunut muun muassa Antti Rinteen kanssa ja uskon, että pidämme kiinni kolmesta suuresta linjasta, eli kestävyysvajeen taittamisesta, talouskasvusta ja työllisyydestä, Stubb sanoo.

Stubbin mukaan henkilövaihdos voi tuoda joitain painotuseroja, mutta hän luottaa suurten linjojen pysyvän ennallaan.

- Me olemme kaikki isänmaan asialla, Stubb sanoo.

Niinistö: Yhteistyötä työelämän reiluuden eteen

Ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.) uskoo, että hallitusyhteistyö jatkuu sovittujen linjausten pohjalta. Hän odottaa vihreiden ja sosiaalidemokraattien tekevän jatkossa yhdessä töitä työelämän reiluutta koskevissa kysymyksissä.

– Voisimme tehdä hyvää yhteistyötä esimerkiksi pienituloisten, matalapalkkaisten naisvaltaisten alojen eteen, sekä työelämän heikoimmassa asemassa olevien ihmisten puolesta, Niinistö sanoo.

Hallituksen tekemiä päätöksiä Niinistö ei ole innostunut avaamaan.

– Lähdemme siitä, että hallitusohjelmaa ja toteutettua politiikkaa jatketaan. Mutta totta kai me keskustelemme Rinteen kanssa, kun hän ja SDP ovat ensin päättäneet, miten he asemoituvat hallitusyhteistyöhön, Niinistö toteaa.