1. yle.fi
  2. Uutiset

Asemiehet ovat tuhonneet tutka-asemia Itä-Ukrainassa

Suomalaisasiantuntija: Tutkien lamaannuttaminen voi viitata alkavaan operaatioon, mutta nyt lienee kyse halusta pelotella.

Ulkomaat

Venäläislähteen mukaan kapinallisten asejoukot ovat tuhonneet useita Ukrainan armeijan tutka-asemia maan itäosassa. Ukrainan syyttäjänvirasto ja sisäministeriö ovat vahvistaneet yhden iskun, joka syyttäjänviraston mukaan tapahtui tiistaina aamuyöstä Sverdlovskin kaupungin liepeillä Luhanskin alueella, lähellä Venäjän vastaista rajaa.

Tutkan tuhoamiseen osallistui sisäministeriön mukaan parikymmenpäinen maastopukuisten asemiesten joukko, joka otti tutkan käyttäjät kiinni ja sytytti sitten tutkan tuleen.

Venäläisen Lenta.ru-sivuston artikkelin mukaan kapinallisten aseryhmä on onnistunut tuhoamaan joitakin tutka-asemia Ukrainan itäosassa, ”heikentäen Ukrainan armeijan mahdollisuuksia valvoa osia ilmatilastaan”.

– Jos tutkia on tuhottu, on haluttu vaikuttaa siihen, että Ukrainan asevoimat eivät kykene saamaan ennakkovaroitusta mahdollisista toimista rajan läheisyydessä”, arvioi Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen pääopettaja Tommi Lappalainen.

– Ukrainan on hankalampi omin voimin saada tietoa Venäjän joukkojen toimista rajan toisella puolella tai siitä, ovatko ne vetäytyneet.

Asevoimien tutkat seuraavat tilannetta myös valtion rajojen ulkopuolella. Näin voidaan saada ennakkovaroitus mahdollisesta ilmatilan loukkauksesta, sanoo Lappalainen.

Lappalaisen mukaan on erittäin vaikea arvioida iskujen tarkoitusperiä. Hän pitää mahdollisena, että iskut ovat yrityksiä pelotella tai horjuttaa Ukrainan hallintoa.

– On vaikea sanoa, onko tätä mahdollisesti johdettu Venäjän puolelta vai onko kyse separatistien oma-aloitteisuudesta.

Vihollisen valvontakyky lamautetaan

Lappalaisen mukaan tutkien tuhoaminen on klassinen toimi, joka usein viittaa siihen, että valmisteilla on sotilasoperaatio. Vihollisen valvontakyky lamautetaan ja heikennetään sen kykyä aloittaa puolustustoimet, kun tietoa vastapuolen liikkeistä ei ole riittävästi saatavilla.

Ukrainan ilmavalvonta ei kuitenkaan täysin tyssää tutkien menettämiseen. Ukraina voi esimerkiksi siirtyä käyttämään siviili-ilmailun tutkia ja saada tilannetietoutta ilmatilasta muilla sotilastiedustelun keinoilla, kuten radiotaajuuksia kuuntelemalla.

Venäjä sotilaallisesti ylivertainen muutenkin

Mikäli Venäjä olisi valmistelemassa tunkeutumista Ukrainan puolelle, sen ei välttämättä tarvitsisi ryhtyä tuhoamaan tutkia – Venäjällä olisi ilmaherruus muutenkin.

– Venäjä on sotilaallisesti ylivertainen toimija alueella jo ilman tällaisia toimia ja se kykenee toteuttamaan haluamansa sotilasoperaationsa ilmankin. Tutkien tuhoaminen ei ole sille ratkaisevaa, arvioi Lappalainen.

Lappalainen pitää hyvin pienenä todennäköisyyttä, että Venäjä olisi aloittamassa Ukrainaan suuntautuvaa operaatiota.

– Venäjän ei välttämättä tarvitse tunkeutua sotilaallisesti Ukrainan alueelle. Se voi saavuttaa tavoitteensa muutenkin eli saada Ukrainan ymmärtämään Venäjän tahtoa ja intressejä jatkossakin, Lappalainen pohtii.

Ainakin osa tutkista on ollut tyyppiä 35D6. Lappalaisen mukaan kyseessä on vanhanaikainen, mutta toimiva neuvostoaikainen malli. Malli on niin sanottu keskivalvonnan eli keskikantaman matkan tutka, joka yltää parin sadan kilometrin päähän. Se on liikuteltava, ja vaurioitettu tutka on siksi mahdollista korvata uudella toimintakykyisellä noin vuorokaudessa, jos varatutkia on saatavilla.

Tutkien tuhoaminen ei ole monimutkaista. Se onnistuu esimerkiksi tutkan peiliä vahingoittamalla esimerkiksi ampumalla.

– Tutkat on helppo tuhota, koska usein tiedetään, missä ne sijaitsevat ja ne ovat näkyvillä. Tuhoaminen on varsin helppoa ja yksinkertaista toteuttaa, sanoo Lappalainen.

Lue seuraavaksi