Thaimaassa hallitus takertuu vallan rippeisiin, protestit kiihtyvät jälleen

Perustuslakituomioistuin erotti pääministeri Yingluck Shinawatran keskiviikkona. Ex-elinkeinoministerin pääministeriksi nimittämiseen tyytymätön oppositio vaatii senaattia erottamaan koko hallituksen ja määräämään maalle uuden pääministerin maanantaihin mennessä.

Ulkomaat
Mielenosoittajia.
Thaimaan hallituksen vastaisia mielenosoittajia Bangkokissa 9. toukokuuta.Narong Sangnak / EPA

Thaimaassa poliisi on hajottanut kyynekaasulla ja vesitykein hallituksen lopullista eroa vaativien mielenosoittajien protesteja Bangkokissa.

Thaimaan oppositio on kiihdyttänyt protesteja sen jälkeen, kun perustuslakituomioistuin erotti pääministeri Yingluck Shinawatran tehtävästään keskiviikkona.

Mielenosoittajat vaativat Thaimaan senaattia erottamaan nykyhallituksen rippeet ja määräämään maalle ei-vaaleilla valitun pääministerin maanantaihin mennessä.

Heidän mukaansa hallitus on menettänyt uskottavuutensa. Kansanedustuslaitoksen alempi huone ei pysty valintaa tekemään, koska se hajotettiin joulukuussa.

Oppositiojohtaja Suthep Thaugsuban luovutti senaatille perjantaina mielenosottajien adressin. Senaatin vastavalittu puhemies Surachai Leangbunlertchai sanoi suhtautuvansa myönteisesti protestoijien asiaan.

Mielenosoittajat piirittivät tänään tv-asemia, hallintorakennuksia ja ruuhkauttivat Bangkokin liikenteen tukkimalla keskeisiä teitä.

Kun sadat mielenosoittajat yrittivät tunkeutua turvallisuusviraston rakennukseen poliisi käytti voimatoimia heitä vastaan. Kuuden ihmisen kerrotaan loukkaantuneen yhteenotossa.

Kansalaisten demokraattisen reformikomitean mukaan protestit ovat viimeinen vaihe kuusi kuukautta kestäneissä yrityksissä kaataa nykyhallitus ja korvata se "kansanneuvostolla".

Thaimaan oppositio on vastustanut heinäkuuksi suunniteltuja parlamenttivaaleja, koska vallassa oleva Phue Thai-puolue todennäköisesti voittaisi ne.

Oikeus päätti Yingluck Shinawatran rikkoneen maan perustulakia, kun hän siirsi hallitusta arvostelleen turvallisuuspäällikön syrjään tehtävistään vuonna 2011.

Thaimaan korruptionvastainen komitea puolestaan katsoi torstaina entisen pääministerin syyllistyneen virkavelvollisuuden laiminlyömiseen riisitilojen tukipolitiikassa ja siihen liittyvässä korruptiossa.

Hallitus nimittii elinkeinoministeri Niwattumrong Boonsongpaisan maan uudeksi pääministeriksi pian Shinawatran eron jälkeen.

Lähteet: AFP, AP