Syyrian kapinalliset luovuttivat Homsin kaupungin hallitukselle

Hallitus sai haltuunsa lähes koko Homsin, joka oli aikoinaan kapinallisten kansannousun keskuspaikkoja. Kapinallisille puolestaan taattiin turvallinen pääsy Homsin vanhastakaupungista, jota hallituksen joukot ovat piirittäneet yli vuoden ajan.

Ulkomaat

Syyriassa viimeisetkin kapinallisjoukot ovat poistuneet Homsin vanhastakaupungista osana kapinallisten ja hallituksen sopimusta.

Homs oli aikoinaan Syyrian kansannousun keskuspaikkoja, mutta nyt kapinallisten haltuun jää vain yksi alue kaupungin laitamilla.

Syyrian hallitus piiritti kapinallisten hallussa olevia Homsin alueita yli vuoden ajan ja pommitti niitä lähes päivittäin. Tällä viikolla osapuolet pääsivät sopuun siitä, että hallitus saa vanhankaupungin haltuunsa ja noin 2 000 kapinallistaistelijalle taataan turvallinen poispääsy. Kapinalliset puolestaan lupasivat päästää apua perille hallitusta tukeviin alueen kyliin.

Suurin osa kapinallisista vetäytyi keskiviikkona tai torstaina, mutta viimeisten noin 250 kapinallisen vetäytyminen viivästyi, kun sopimuksen ulkopuolella olevat kapinallisjoukot estivät sopimukseen kuuluneen avustuskuljetuksen pääsyn Nubolin ja Zahraan kyliin.

Apu saatiin perille perjantaina, ja viimeiset kapinalliset saivat luvan poistua kaupungista. Homsin kuvernöörin Talal Barazin mukaan kapinallistaistelijat ja heidän kanssaan lähteneet siviilit on viety opposition hallussa olevaan Dar al-Kabiraan noin 20 kilometriä Homsin pohjoispuolelle.

Kapinallisten vetäydyttyä vanhaankaupunkiin saapui satoja siviilejä selvittämään, missä kunnossa heidän asuntonsa ovat piirityksen ja pommitusten jäljiltä. Uutistoimistot kuvaavat näkymää järkyttäväksi. Katuja reunustavat pommitettujen talojen tyhjät julkisivut ja kaduilla lojuu murskaantuneita tiiliä, kaatuneita puhelinpylväitä ja satunnaisia hiiltyneitä autonkoreja, uutistoimisto AP sanoo.

Homsin ortodoksipiispa George Abu Zakhm kertoo AP:lle, että kaikki Homsin vanhankaupungin 11 kirkkoa ovat joko pahoin vahingoittuneet tai tuhoutuneet.

Vanhaankaupunkiin on tullut myös hallituksen joukkoja, jotka etsivät kapinallisten jättämiä räjähteitä. Hallituksen uutistoimiston Sanan mukaan kaksi sotilasta on kuollut purkaessaan pommia.

Homsin kuvernöörin mukaan neuvottelut ovat käynnissä myös kapinallisten poistumisesta viimeisestä hallussaan pitämästään Homsin alueesta, Waelista.

Lähteet: AP, AFP