1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Sodassa tuhottu Sarajevon vanha kaupungintalo sai entisen loistonsa takaisin

Toisen maailmansodan jälkeen kansalliskirjastoksi muutettu talo tuhoutui 22 vuotta sitten, kun se syttyi tuleen Sarajevoa piirittäneiden serbien pommituksissa.

Ulkomaat
Sarajevon kaupungintalo.
Sodassa tuhottu Sarajevon vanha kaupungintalo on avattu yleisölle entisessä loistossaan miljoonaremontin jälkeen.Fehim Demir / EPA

22 vuotta sitten sodassa tuhottu Sarajevon vanha kaupungintalo on avattu yleisölle entisessä loistossaan miljoonaremontin jälkeen.

Talo avattiin juhlallisessa seremoniassa, jonka käynnisti Beethovenin Oodi ilolle.

Bosnian presidenttineuvoston muslimijäsen Bakir Izetbegovic sanoi avajaisseremoniassa, että talon avaaminen on sivistyksen voitto barbariasta, valon voitto pimeydestä ja yhtenäisyyden ja rinnakkainelon ihanteen voitto epäinhimillisestä ja epäluonnollisesta hajaannuksen ja yhteenottojen ihanteesta.

– Olemme palauttaneet sarajevolaisille ja bosnialaisille todellisen arkkitehtonisen ja historiallisen jalokiven, hän sanoi.

Pormestari Ivo Komsic puolestaan totesi, että kaupungintalo on Sarajevon symboli, koska sen historia on Sarajevon historiaa.

Bosnian kansanryhmien yhä jatkuvia erimielisyyksiä heijasti kuitenkin se, etteivät Bosnian serbien edustajat osallistuneet avajaisiin.

Bosnian pääkaupungin turkkilaisessa osassa sijaitsevassa 1800-luvun lopulla rakennetussa talossa toimivat jatkossa kansalliskirjasto, yliopiston kirjasto, kaupunginvaltuusto ja talon omasta historiasta kertova museo.

Serbien pommitukset tuhosivat kirjastoaarteen

Uusmaurilaista tyyliä edustava kaupungintalo otettiin käyttöön vuonna 1896. Vuonna 1949 se muutettiin kansalliskirjastoksi, jonka kahden miljoonan kirjan, käsikirjoitusten ja valokuvien joukossa oli harvinaisia asiakirjoja elämästä Bosniassa ottomaanien ja Itävalta-Unkarin valtakausilta.

Bosnian sodan aikana elokuussa 1992 talo kuitenkin tuhoutui lähes maan tasalle Sarajevoa piirittäneiden serbien pommituksissa. Talo syttyi tuleen ja sen kirjakokoelmasta liekeiltä säästyi vain noin 300 000 kirjaa.

Kunnostustyöt alkoivat vuonna 1996. Ne maksoivat noin 12 miljoonaa euroa, josta EU rahoitti kolme neljäsoaa.

Talo avattiin juuri ajoissa ennen ensimmäisen maailmansodan alkamisen satavuotismuistojuhlia. Sodan lähtölaukauksena pidetään Sarajevon laukauksia eli Itävalta-Unkarin kruununprinssi Ferdinandin salamurhaa Sarajevossa 28. kesäkuuta.

Serbinationalisti Gavrilo Princip ampui Ferdinandin vähän sen jälkeen, kun tämä oli poistunut vastaanotolta Sarajevon kaupungintalolta.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi