Punapaidat kokoontuvat näyttämään voimiaan Bangkokissa

Hallitusta puolustavien punapaitojen tiedottajan Thanawut Wichaiditin mukaan kaduille on kokoontumassa kymmeniä tuhansia hallituksen kannattajia.

Ulkomaat
Kwanchai Praipana
Punapaitojen mielenosoitus Bangkokin keskustassa toukokuussa 2010. EPA/BARBARA WALTON

Thaimaan hallituksen punapaitaiset puolustajat ovat alkaneet virrata Bangkokin kaduille. Punapaidat kokoontuvat vain päivää sen jälkeen, kun opposition keltapaidat vaativat senaattia erottamaan koko hallituksen ja määräämään maalle uuden pääministerin maanantaihin mennessä.

– Olemme täällä näyttämässä, että emme ole samaa mieltä hallituksen vastustajien kanssa. He haluavat valtaan itsevalitsemansa pääministerin, punapaitojen tiedottaja Thanawut Wichaidit sanoi.

– Hyväksymme vain demokraattisesti valitun pääministerin. Hallitusta vastustavien mielenosoittajien lopullinen tavoite on vallankaappaus, joko hiljainen tai sotilaallinen vallankaappaus, Thanawut jatkoi.

Punapaidat lupaavat pysyä kaduilla, kunnes demokratia on turvattu. Thanawutin mukaan kaduille on kokoontumassa kymmeniä tuhansia hallituksen kannattajia.

Perustuslakituomioistuin erotti Yingluck Shinawatran pääministerin tehtävistä keskiviikkona. Eroa olivat edeltäneet puoli vuotta jatkuneet hallituksen vastaiset mielenosoitukset Bangkokissa. Mielenosoitukset ovat hermostuttaneet sijoittajia, kolhineet Thaimaan talouskasvua ja pelottaneet turisteja.

Oikeus päätti Yingluck Shinawatran rikkoneen maan perustuslakia, kun hän siirsi hallitusta arvostelleen turvallisuuspäällikön syrjään tehtävistään vuonna 2011.Thaimaan korruptionvastainen komitea puolestaan katsoi torstaina entisen pääministerin syyllistyneen virkavelvollisuuden laiminlyömiseen riisitilojen tukipolitiikassa ja siihen liittyvässä korruptiossa.

Yingluckin Puea Thai -puolue on kuitenkin yhä vallassa. Se aikoo järjestää parlamenttivaalit 20. heinäkuuta, ja sitä pidetään vaalien ennakkosuosikkina. Oppositio vastustaa vaaleja, koska Phue Thai todennäköisesti voittaisi ne.

Lähteet: Reuters, AP, Yle Uutiset