Useita ruotsalaisturisteja koruhuijareiden uhreiksi Turkin Antalyassa

Euroopan kuluttajakeskukselle on tehty useita valituksia matkatoimisto TSS:n järjestämillä retkillä ostetuista ylihinnoitelluista tuotteista Turkissa.

Ulkomaat
Kuvankaappaus TSS:n matkasivuilta, jossa esitellään Turkin kiertomatkan Antalaya-osuutta.
Kuvankaappaus TSS:n matkasivuilta, jossa esitellään Turkin kiertomatkan Antalaya-osuutta.TSS / Yle Uutiset

Useita ruotsalaisturisteja on huijattu maksamaan liian korkeita hintoja korutehtaalla Antalyassa Turkissa. Käynti korutehtaalla kuuluu matkatoimisto Travel Service Scandinavian (TSS) retkikohteisiin, kertoo sanomalehti Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun).

Ewa Eriksson, 68, oli miehensä kanssa TSS:n järjestämällä matkalla Antalyassa. He vierailivat paikallisessa korutehtaassa ja ostivat sieltä neljä korua yhteensä 160 000 kruunulla eli vajaalla 18 000 eurolla.

– Olimme siellä hyvin lyhyen aikaa. Moni myyjä tuli luoksemme ja meille näytettiin paljon koruja. Minua epäilytti, mutta mieheni halusi ostaa, Ewa Eriksson kertoo DN:ssä.

Pariskunta maksoi koruista paikan päällä 50 000 kruunua. Loput 110 000 kruunua oli määrä maksaa kahdessa erässä.

Korujen arvo alle puolet myyntihinnasta

Palattuaan Ruotsiin Ewa Eriksson huomasi, että hänen ostamastaan rannekorusta puuttui kivi. Hän vei sen korjattavaksi tukholmalaiseen kultasepänliikkeeseen.

Siellä korujen arvo todettiin huomattavasti korutehtaan väittämää alhaisemmaksi. Kultasepän mukaan korujen arvo oli alle puolet maksetusta, yhteensä 78 000 kruunua. Erikssonille tieto tuli yllätyksenä.

– He [korutehtaan myyjät Antalyassa] kuulostivat niin vakuuttavilta. He puhuivat siitä, kuinka korut olivat elinikäinen investointi, Ewa Eriksson kertoo.

Euroopan kuluttajakeskukselle useita valituksia

Euroopan kuluttajakeskukselle, joka neuvoo kuluttajia rajat ylittävissä kaupoissa, on tehty useita valituksia matkatoimisto TSS:n järjestämillä retkillä ostetuista tuotteista Turkissa. Matkustajat ovat valittaneet koruista, takeista ja matoista.

Euroopan kuluttajakeskus ei kuitenkaan voi auttaa Turkissa huijatuksi tulleita, sillä Turkki ei kuulu Euroopan unioniin. Sieltä myös huomautetaan, että ylihinnoittelu ei ole rikos.

DN on saanut TSS:ltä kommentin syytöksiin vain sähköpostitse: "Asiakkaat solmivat ostosopimuksen paikallisen kauppiaan kanssa ostoksista Turkissa. Me emme osallistu myyntiin, emmekä tarjoa myyntipalvelua. Vaikka voimme auttaa asiakkaitamme reklamaation tekemisessä, meillä ei ole mitään valtaa lopputuloksen suhteen", TSS kirjoittaa.

TSS myy matkoja Antalyaan myös Suomessa. Se toimii useissa eri Euroopan maissa. Belgialaiset matkailijat ovat jättäneet valituksia Euroopan kuluttajakeskukselle ylihinnoista jo viime vuonna.