Katainen: Europarlamenttiin ei tarvita standup-koomikkoja

Pääministeri Jyrki Kataisen mukaan Venäjän duuman antama lupa käyttää sotilaallista voimaa naapurivaltiota kohtaan ei voi jäädä vaille huomiota Suomessa ja Euroopassa.

Eurovaalit 2014
Jyrki Katainen.
Jyrki Katainen.Yle

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) on käsitellyt Euroopan turvallisuuspoliittista tilannetta kokoomuksen puoluevaltuustossa Vantaalla pitämässään puheessa. Kataisen mukaan Ukrainan kriisi on osoittanut, että tarvitaan Eurooppaa, joka kykenee tuottamaan aiempaa enemmän turvallisuutta.

– Jossain määrin voimme kysyä, olisiko EU voinut sen [Ukrainan kriisin] estää. Olen taipuvainen vastaamaan, että ei, Katainen sanoi.

Pääministerin mielestä nyt voidaan kuitenkin oppia, miten EU voisi jatkossa toimia toisella tavalla, jotta tämänkaltaisilta kriiseiltä vältyttäisiin lähialueillamme.

– Viimeistään tässä tilanteessa luulisi olevan kaikille selvää, että europarlamenttiin ei tarvita standup-koomikkoja.

Kataisen mukaan Venäjän duuman eli parlamentin alahuoneen antama lupa käyttää sotilaallista voimaa itsenäistä naapurivaltiota kohtaan ei voi jäädä vaille huomiota Suomessa ja Euroopassa.

– Luulimme, että sotilaallisella voimalla uhkaaminen ei kuuluisi enää keinovalikoimaan tällä pallonpuoliskolla, mutta me olimme kaikki väärässä, Katainen sanoi.

Maailmanjärjestys on nyt muutoksessa ja siksi myös kokoomuksen pitää miettiä suhtautumistaan muutokseen, Katainen linjasi.